· 

10 tips voor herstel

Dat herstellen een hoop tijd en energie kost, dat wisten we denk ik allemaal wel. Echter heb je deze tijd nodig, het heeft tenslotte ook een tijd geduurd voordat je die stoornis ontwikkeld hebt. Het is frustrerend, het lijkt zo lang te duren, wanneer houd het op? Ik kan je geruststellen, elke dag kan je eraan werken en zelf stappen ondernemen om aan je herstel te werken. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein die stap is, elke stap die je zet is er een. We hopen allemaal dat herstel in een rechte lijn omhoog gaat, maar dat is iets wat helaas niet werkt. Vaak doen we 1 stap vooruit en leveren we er weer 2 in, het kost tijd, maar vandaag kun jij ermee beginnen!

Een goed gevoel

Kijk naar de positieve dingen die je meemaakt op een dag, of het nou iets kleins is of iets groots. Wanneer we ons focussen op de positieve dingen, gaan we ons ook een stuk beter voelen. Je kan je voorstellen dat je erg neerslachtig wordt als je denkt aan iets wat niet helemaal naar wens was. Is het ’t zonnetje die vandaag schijnt of dat ene liedje waar je een goed gevoel van krijgt? Misschien heb je wel een doel bereikt op je werk of heb je een dikke voldoende gekregen voor die toets van vorige week.

 

Het is niet zo dat elke dag leuk, goed en vrolijk is, absoluut niet. Op dagen dat alles een beetje tegen zit, kunnen we toch zelf een steentje bijdragen om het wat dragelijker te maken. Nu wil ik niet zeggen dat je dan per se vrolijk moet zijn, maar er zijn al kleine dingen die het kunnen veranderen.

 

Bekijk je leven is even zonder (eet)stoornis

 

 

Je bent niet je ziekte of je diagnose, jij bent jij. Sta daar is bij stil, je bent je eigen persoon. Ik heb ook mijn dagen gehad dat ik in gevecht was met mijn eetstoornis, dat ik therapie had en er de hele dag druk mee bezig was. Moet ik me daardoor somber gaan voelen? Nee, want ook die dag brengt positieve dingen met zich mee. Wie ben jij zonder dat we er een eetstoornis of wat dan ook aan koppelen. Wat wil jij bereiken, waar ga jij voor? Kijk is op deze manier naar jezelf. 

Check, check, dubbel check

Bij herstel ga je dingen aan, ga je aan het werk. Maar bij herstel ga je ook dingen vermijden, dingen die jouw herstel in de weg staan en jou belemmeren. Bijvoorbeeld een weegschaal of een spiegel, ik was hier zo obsessief mee bezig en het hielp mij voor geen meter. Ik kreeg in mijn beleving alleen maar de bevestiging dat ik niet goed genoeg was, omdat ik niet aan mijn ‘wensen’ voldeed. Ik maakt het mezelf alleen maar moeilijker, ik bleef mezelf maar checken.

 

Om nou meteen die weegschaal uit het raam te gooien is wel heel drastisch, het kan alleen maar meer stress geven. Je kunt wel dingen gaan afbouwen of afspraken met jezelf maken. Het is nou eenmaal een gewoonte geworden en die moet je weer leren te doorbreken. Het feit dat je je er bewust van bent is al stap 1. Het moment dat jij doorhebt dat je er obsessief mee bezig bent, mag je afleiding gaan zoeken. Focus jezelf op iets waar je wel positieve energie uit haalt en vrolijk van word, zo kun je voorkomen dat je er lang in blijft hangen en kun je meer uit je dag halen.

 

Wat is haalbaar voor jou?

 

Ik schreef al eerder een blog over herstellen, dat het gewoon een gevalletje: aan de slag! is. Je gaat vechten, je gaat stappen zetten en doen. Het is een weg met vallen en opstaan, maar je kunt altijd iets doen. Kijk wat voor jou haalbaar is, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Wanneer je jezelf moeilijke doelen gaat stellen, heb je alleen maar meer kans om jezelf teleur te stellen, omdat het niet haalbaar is. Dat wilt niet zeggen dat je faalt of het niet goed doet, het is dan gewoon nog niet het juiste moment om het aan te pakken. Maar zet ook niet te laag in, want we moeten wel aan het werk gezet worden! Zijn er bijvoorbeeld doelen die je met een behandelaar hebt gesteld of heb je zelf een doel waar je naartoe wilt werken? Maak het concreet voor jezelf en maak desnoods een paar stapjes, een plan. Maak duidelijke afspraken met jezelf en ben lief voor jezelf, het is een hobbelige weg waaraan je begint en die je gaat winnen.

Focus op positieve energie

 

Omring je met personen die je accepteren zoals jij bent, waar jij je goed bij voelt en positief zijn. Dit zijn de momenten dat je je (eet)stoornis eventjes kan vergeten, momenten die wat toevoegen aan jouw leven. Dit zijn de mensen die het beste bij jou omhoog halen, die je steunen en waar jij je veilig kan voelen.

 

 

Weg met al die negatieve energie

 

Ban alle negativiteit uit je leven, iets wat je vandaag al kunt doen om je herstel aan te pakken. Zijn er bepaalde spullen die jou aan die negativiteit doen denken, weg ermee. Ik had bijvoorbeeld een boekje met kcal, van elk product van eten tot drinken stond de hoeveel kcal erin. Het was in de tijd van mijn eetstoornis alles voor me, zo kon ik de controle houden. Maar het was ook iets wat mijn leven op een verkeerde manier beïnvloedde. Het moment dat jij die negativiteit uit je leven bant, is het moment dat jij jezelf kan zijn. Gaan we toch weer terug naar die ene weegschaal: haalt hij jou omlaag, beïnvloed het jouw leven en voel jij je er slechter door? Gooi hem het huis uit.

 

Stick to the plan

 

Doelen voor jezelf maken is misschien nog niet zo moeilijk, maar houd je er ook aan. Zorg ervoor dat je er geregeld op terug kan komen, alleen zo kan je nieuwe gewoontes creëren. Het moment dat het toch eventjes anders dan gepland is niet erg, het is nooit te laat om weer de draad op te pakken. We leren immers alleen maar van dit soort momenten, wellicht kom je erachter dat je het net iets anders aan moet pakken. Straf jezelf hier niet voor, maar stop al die energie in het herpakken van jezelf. Het hoeft niet allemaal op één dag, herstellen gaat nou eenmaal niet meteen als je dat wilt.

 

Onthoud waarvoor je het doet

Wat is de reden dat jij wilt herstellen, wat motiveert jou hierin? Het is soms even nodig om jezelf een reminder te geven, om er even bij stil te staan.

 

Uitstellen is afstellen

 

Stop met het uitstellen, stop met het compenseren en excuses te bedenken. Het excuus dat je maandag begint willen we niet horen, want je kan er vandaag aan beginnen. Ik vond het zo moeilijk om de stap te zetten, want nu was het echt, ik moest het vertrouwde achterlaten voor iets ‘nieuws’. Het juiste moment is er nooit, dat is hetgeen wat dat stemmetje je zal vertellen, daarom kan je maar meteen aanpakken. De dag dat het makkelijker wordt, is de dag dat je de eerste stap hebt gezet en het je eigen gaat maken.

 

 

Heb jij nog goede herstel tips? Is er iets wat jij wilt delen? Laat het me weten in de comments!

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Frederique (zondag, 19 mei 2019 09:48)

  Ik heb geen aanvullende tips maar ben er 100 procent met je eens dat elke stap er een is. En daar mag je als je herstelt echt trots op zijn.

 • #2

  Wanda (zondag, 19 mei 2019 12:07)

  Vooral niet opgeven en onthouden dat je elke dag weer opnieuw kunt beginnen ondanks een eerdere tegenslag.

 • #3

  Sandra (zondag, 19 mei 2019 20:02)

  Ik denk dat het belangrijkste nog altijd is om vooral te kijken naar de dingen die je goed doet (hoe moeilijk dat soms ook is)

 • #4

  Cengiz Magerramov (woensdag, 22 mei 2019 19:52)

  Zeer goede tips en de juiste motivatie voor om niet op te geven

 • #5

  Renée (woensdag, 22 mei 2019 22:20)

  Het is zo enorm belangrijk om op zoek te gaan naar positieve dingen. Ik weet dat mensen met een depressie soms juist op zoek gaan naar depressieve associaties bijvoorbeeld.

 • #6

  debbie (donderdag, 23 mei 2019 09:24)

  mooi blog denk om jezelf


Volg je mij al op Instagram?