· 

De bekende macronutriënten

Je hoort het vast vaak voorbij komen: macronutriënten. Voeding bestaat ui allerlei voedingsstoffen, deze voedingsstoffen worden ook wel nutriënten genoemd. Ze bestaan uit micro – en macronutriënten, ik zal je vertellen wat het verschil is: macro’s zijn voedingsstoffen die in grote hoeveelheden voorkomen en deze zijn te onderscheiden in de volgende groepen:

 

Eiwitten / proteïne

 

Eiwitten zijn er belangrijk voor het lichaam, ze leveren namelijk calorieën (4kcal/gram eiwit) en aminozuren, dit zorgt voor de aanmaak van spierweefsel en andere weefsels. Er bestaan plantaardige – en dierlijke eiwitten. De dierlijke eiwitten zitten in vlees, vis, gevogelte, boter, kaas en eieren. De plantaardige eiwitten vind je in brood, granen (rijst en pasta), peulvruchten, paddenstoelen en noten.

 

Zo hebben we tegenwoordig ook een hoop andere manieren om proteïne binnen te krijgen, bijvoorbeeld door middel van proteïne shakes, repen of andere sportproducten.

 

Gemiddeld heeft een persoon welk gezond is 0,8 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht, per dag. Voor kinderen en jongeren ligt dit hoger, omdat zij nog in de groei zijn. Ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hebben baat bij meer eiwitten. Vegetariërs en veganisten hebben ook meer eiwitten nodig, zo’n 15 gram meer! Ben je fanatiek aan het sporten? Dan is het ook raadzaam om meer eiwitten te nuttigen voor spierherstel.

 

Vetten

 

Vaak denken we dat vet een slecht iets is en zijn dan ook snel geneigd dit uit ons eten te schrappen, aankomen linkt men vaak aan het eten van vetten. Vetten leveren juist een hoop energie op (9kcal/gram vet). Het is ook een bron van vitamine A, D en E, zo ook essentiële vetzuren. We spreken over onverzadigde en verzadigde vetten, wat calorieën betreft maken we geen verschil, maar wel is het advies verschillend.

 

Het verschil: onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in vis en noten, iets wat essentieel is voor ons en zo dus ook gezond. In vlees, volvette kaas en volle melkproducten vinden we de verzadigde vetten. Maar ook in taart, koek en snacks. Het wordt je dan ook aangeraden niet meer dan 10% van alle calorieën uit verzadigd vet te halen per dag.

 

Koolhydraten

 

 

Ook koolhydraten zijn een belangrijke bron voor energie (4kcal/gram koolhydraten). Ze bestaan in de vorm van suikers, zetmeel en vezels. Voor een gezonde levensstijl hoor je 40-70% energie uit koolhydraten te halen. Volkorenbrood, (zoete) aardappels, peulvruchten, groente en fruit bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn daarom een goede voedingsstof. Koek, snoep en frisdranken bevatten weinig voedingsstoffen en zijn daarom veel minder geschikt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0