· 

Eerste hulp bij paniekaanvallen

Er zijn vele manieren om een paniekaanval tegen te gaan, maar die gaan helaas niet altijd op. Op sommige momenten loopt de angst eenmaal zo hoog op, dan is er geen stoppen meer aan. Het is dan ontzettend moeilijk om er zelf uit te komen. Met deze stappen benut je al jouw zintuigen om er weer bovenop te komen, om rust te vinden.

 

Benoem 5 dingen die je kunt zien


Laatst keek ik de serie ‘the Punisher’ en zag dat deze techniek daar ook werd gebruikt. De man in de serie kreeg een paniekaanval, hij werd helemaal gek. De vrouw die bij hem zat vroeg de man 5 blauwe dingen op te noemen die hij kon zien, voorwerpen in de woonkamer. Je zag dat hij opzoek ging naar blauwe spullen, het kunnen hele eenvoudige dingen zijn. Je bent uiteindelijk met je gedachten ergens anders mee bezig, je bent niet met je angst bezig. Het is heel simpel, maar het werkt echt.

 

Benoem 4 dingen die je kunt voelen


Na de eerste stap neem je eens diep adem en ga je 4 dingen benoemen die je kunt voelen. Maak het jezelf niet moeilijker dan je het al hebt. Een paar voorbeelden: de toetsen van het toetsenbord, je kat die over je schoot loopt, de stof van de stoel waar je in zit. Focus je even op hoe het allemaal aanvoelt.

 

Benoem 3 dingen die je kunt horen

 

Haal nog eens diep adem en richt je op je gehoor. Het is een onderdeel van mindfulness bezig zijn, het lijkt soms zo stil, maar stiekem zijn er genoeg geluiden om je heen. Ik hoor bijvoorbeeld dat mijn buurvrouw aan het stofzuigen is, er buiten een autodeur dicht word geslagen en dat mijn buurman in de tuin bezig is.

 

Benoem 2 dingen die je kunt ruiken

 

Voel je jezelf al rustiger worden? Mooi, dat is goed. Wat ruik je allemaal, focus je daar is op en benoem 2 dingen. Ik heb net een kopje thee voor mezelf gezet en ruik de rooibos die erin zit, ook ruik ik de deodorant die mijn vriend net op heeft gespoten. Misschien ruik je wel meer, focus je daarop en benoem het. Hoe meer je daarmee bezig bent, hoe minder aandacht die paniek krijgt.

 

Benoem 1 ding waar je happy van wordt

 

Laatste puntje, waar word jij blij van? Het hoeft niet iets groots te zijn, het mag ook iets kleins zijn. Misschien heb je net je bed verschoond en denk je aan dat lekkere schone bedje waar je vanavond induikt of heb je net  een wandeling gemaakt. Ik word vaak al super vrolijk van een zonnige dag, als het lekker warm is en ik geen jas aan hoef. Als het maar iets is wat jou een goed gevoel geeft, zodat je alle negatieve emoties uit kan schakelen die jou in deze paniek hebben gebracht.

 

Just breathe.

 

 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, mij helpt het enorm. Het zijn kleine stapjes, het is ook niet moeilijk. Soms zijn dit soort stapjes erg effectief en merk je dat je je zinnen op andere dingen kunt zetten. Het is niet dat je hiermee het probleem ook echt aanpakt, daar is meer voor nodig, maar je kunt jezelf wel weer rustig krijgen. Heb je het idee dat het niet werkt, probeer het dan is opnieuw. Onthoud een ding: de paniek gaat uiteindelijk altijd weer over, het is niet blijvend. Het komt echt weer goed, geloof me.

 

 

Meer over paniekaanvallen?


Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  skincarebynaomi (maandag, 15 april 2019 16:04)

  Deze tips ga ik zeker toepassen. Ik heb vaak paniekaanvallen bij tentamens, maar soms ook bij grote sociale gelegenheden of als ik in bed lig.. Veel stress levert bij mij sneller paniekaanvallen op dus ik kan dit goed gebruiken. Bedankt! Je hebt een mooie blog

 • #2

  nicole orriens (vrijdag, 19 april 2019 08:59)

  Dat lijken me hele goede tips omdat je daarmee je aandacht van de paniek naar buiten richt!

 • #3

  Joanne (vrijdag, 19 april 2019 22:46)

  Goed dat je zulke tips deelt ! Paniekaanvallen zijn heel vervelend en dan zijn zulke goede tips ideaal :)

 • #4

  Amelie van Writings by Amelie (vrijdag, 19 april 2019 23:39)

  Heb nog nooit een pabiekaanval gehad en nog niet veel keer meegemaakt dat iemand er een had. Ik geef les in het secundair onderwijs, waar het wel eens zou kunnen voorvallen dat een leerling een paniekaanval krijgt. Dit zou me dus kunnen helpen.

 • #5

  Mandy (donderdag, 02 mei 2019 14:50)

  Hele leuke en goede blog. Ik heb dit ook geleerd bij mijn psycholoog. Vooral dingen waarnemen, ruiken, proeven, zien, voelen, denken etc. Super fijne blog weer!


Volg je mij al op Instagram?