· 

Feitjes over etiketten op voeding

Misschien heb je wel van die momenten dat je heel bewust door de supermarkt loopt, dat je goed bezig bent met je eten. Het volgende moment loop je als een kip zonder kop door de supermarkt vol met misleidende etiketten op die heerlijke snacks. 

 

Je kent vast wel van die voedingsmiddelen die zeggen minder vet of minder suiker te bevatten, of voedingsmiddelen waar allerlei superfoods in verwerkt zijn. Wanneer je kiest voor dit soort producten denk je vaak gezond en goed bezig te zijn, maar zijn deze voedingsmiddelen daadwerkelijk zo gezond?

 

Het is niet lastig om een etiket te lezen, je moet alleen weten waar je op moet letten en je moet je vooral niet laten misleiden.

 

 

De ingrediënten

 

Een van de eerste dingen die belangrijk zijn, het lezen van de ingrediënten op het etiket. Het is niet bij iedereen bekend dat het lijstje met ingrediënten op zo’n etiket je meteen laat zien hoeveel ervan een bepaalde voedingsstof inzit. Hetgeen wat vooraan in de lijst staat, komt het meeste voor. Laten we een voorbeeld nemen: een spelt-fruit biscuitje bevat misschien wel meer tarwe en nauwelijks spelt, terwijl de naam nog zo mooi klinkt.

 

 

De supermarkten houden ons ook voor de gek wat superfoods betreft. Neem die ‘gezonde’ vruchtensapjes bijvoorbeeld: Super Juice Raspberry & Cherry ‘boosted met gojibes’, slechts 1,7 % is maar gojibes wat erin zit!

Om maar even wat te noemen, het klinkt mooier dan het daadwerkelijk is. 

 

Het drankje heet ‘Raspberry Cherry’, maar we zouden het eigenlijk beter appel & druivensap kunnen noemen, dat is tenslotte hetgeen wat er het meeste inzit.

 

 

Voedingsclaims

 

Vele etiketten hebben op de voorkant een voedingsclaim, iets waarmee fabrikanten je proberen te lokken. Zelfs de ervaren foodies onder ons kunnen hier nog wel is intrappen. Ik kan je een gouden tip meegeven: negeer ze. Met een voedingsclaim bedoel ik bijvoorbeeld: rijk aan vitaminen! Of een bron van calcium. 70 % minder vet. Fabrikanten zetten dit vaak op producten om het gezonder te laten lijken, gezonder dan dat het daadwerkelijk is. Dat je de ‘aanbevolen dagelijkse vitaminen’ niet serieus hoeft te nemen, is vorig jaar nog een onderstreept na de uitspraak van de Reclame Code Commissie over vitaminemerk Swisse: het is onjuist, misleidend en oneerlijk.

 

Fabrikanten proberen op zo’n manier de nadruk te leggen op wat er niet in een product zit, zoals minder vet. Maar ondertussen zit er wel veel meer suiker in, maar daar letten we dan vaak niet meer op, omdat het wel vetarm is. Ook worden er graag claims gelegd zoals ‘zonder kunstmatige kleurstoffen’, maar dat zegt niets over wat er verder nog in het product gestopt is. 

 

De E-nummers

 

Ik denk dat we boeken vol kunnen schrijven over alle E-nummers die voorkomen in ons eten. We moeten ze niet onderschatten, maar overschat ze ook niet. Het is iets waar je je eigenlijk een beetje in zou moeten verdiepen. Check de etiketten van je voedingsmiddelen en maak op basis daarvan een bewuste keuze, ik denk dat dat inmiddels wel duidelijk mag zijn.

 

Iets wat misschien minder bekend is, is dat E-nummers niet per se als een E-nummer vermeld hoeven te staan. Fabrikanten mogen door de Europese Commissie goedgekeurde voedingsstoffen ook voluit op het etiket vermelden, zonder dat er een E-nummer aan vast zit. Zo wordt bijvoorbeeld de kleurstof E170 vermeld als calciumcarbonaat of E330 als citroenzuur. Als je wilt leven zonder E-nummer, zo puur mogelijk, is dit iets wat je in je achterhoofd moet houden.

 

Verstopte suikers

 

Suiker wordt bijna overal in verwerkt, het is niet weg te denken uit de voedingsmiddelen die in de supermarkt liggen. Vele voedingsmiddelen bevatten ook extreem veel suiker, iets wat verslavend kan werken. Toch wel even goed om alles in perspectief te zetten als je je wandeling door de supermarkt maakt.

 

Opzoek naar een snel ontbijt en denk je even gezond te zijn, laten we die 0 % vet drinkyoghurt maar meenemen. Wist je dat dit soort dranken juist veel suiker bevat? Dit soort drankjes bevatten per 100 gram slechts 1 gram suiker minder dan cola!

 

Je hoeft niet alleen aan het etiket te zien dat er veel suiker inzit, het kan ook in de ingrediëntenlijst staan. Zit een van de benamingen erin zoals op de suikerpas , dan is dat ook een vorm van suiker die in het product verwerkt is.

 

Per portie

 

Laten we het dan nog hebben over de voedingswaarden en vitaminen die per portie zijn berekend, iets wat je steeds vaker op een verpakking ziet staan. Maar wat is in vredesnaam nou een portie?! Het grappige is dat fabrikanten je dit vaak ook niet kunnen vertellen. Vergelijk een paar etiketten en je ziet het verschil in opvatting meteen. je moet in ieder geval niet verwachten dat ze een marge berekenen die bij jouw gezondheid past, want voor iedereen is ‘een portie’ weer anders.

 

Aan de voorkant van vele producten staan tegenwoordig de percentages vermeld die per portie gelden, dit icoon moeten fabrikanten dan ook vrijwillig op het etiket zetten. Het zou aangeven hoeveel één portie bijdraagt aan de hoeveelheid kilocalorieën of voedingsstoffen.

Ze gaan hierbij uit van een referentie-inname, een soort van gemiddelde? Ze houden alleen totaal geen rekening met leeftijd, geslacht, hoe actief iemand is, aandoeningen, gezondheid etc. Het is dan ook beter om de voedingswaarden standaard te berekenen per 100 gram.

 

Even tussen de nieuwe regeltjes door lezen

 

 

Er is een aardige vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren, zeker na de komt van de nieuwe regels rondom de etiketten. Vergeet alleen niet dat de lobby van de levensmiddelenindustrie eigenlijk te groot is om echte veranderingen door te voeren. Zo mogen er bijvoorbeeld nog steeds op ongezonde producten met veel suiker een gezonde claim staan.

 

Maak er zeker geen obsessie van, het moet wel leuk blijven, maar laat je ook niet misleidend als het niet nodig is.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Manon (vrijdag, 05 juli 2019 17:07)

    Super interessant. Dat van die healthy smoothies was me ook opgevallen. Vrijwel altijd appels als hoofdingrediënt.

  • #2

    Ferdinand | www.man-inside.nl (dinsdag, 09 juli 2019 21:06)

    Erg handig om dit te lezen. De marketing van veel eten gaat tegenwoordig vooral over wat niet in het eten zit haha