· 

Wat zijn gluten, ben je er gevoelig voor?

Ik eet graag dingen die glutenvrij zijn, ik krijg er een opgezette buik van als ik te veel gluten eet. Ik ben er niet allergisch voor, maar ik voel me wel stukken beter als ik ze niet eet. Wat zijn gluten nou eigenlijk? Ik vertel je ook hoe je het kan herkennen, dat je er gevoelig voor bent en wat je kan eten als alternatief.

 

Gluten zitten in een hoop voedingsmiddelen: van pasta tot brood en sauzen. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen minder of geen gluten meer eten. Er komen steeds meer recepten en voedingsmiddelen die geen gluten meer bevatten. Ik vraag me alleen af, waarom?

 

Ik zal je uitleggen wat gluten zijn

 

Gluten zijn groepjes eiwitten die zich bevinden in bepaalde granen, zoals: tarwe, rogge en gerst. Deze eiwitten zitten dus ook in producten waar deze granen voor nodig zijn, die ze dus bevatten. Denk hierbij aan macaroni, crackers, brood, pizza. De lijst is nog veel langer. Ook bepaalde bindmiddelen bevatten gluten, daarom bevatten soep, saus en worst ook gluten. Soms zijn ze ook terug te vinden in producten zoals augurken, kauwgom en sojasaus.

 

Er zijn ook mensen die er wel allergisch voor zijn en kunnen daar behoorlijk ziek van worden, zij hebben coeliakie. Ruim 170.000 mensen in Nederland lijden aan coeliakie, zij zijn intolerant voor gluten. Eet iemand met coeliakie toch voortdurend gluten, dan bestaat er een mogelijkheid dat de dunne darm beschadigd en dan de voedingsstoffen niet goed meer op kan nemen. De klachten kunnen behoorlijk uiteen lopen, maar bepaalde kwalen komen wel geregeld voor:

 

-        Buikpijn

-        Diarree

-        Plakkerige ontlasting

-        Opgeblazen gevoel

-        Gewichtsverlies

-        Vermoeidheid

 

Glutensensitiviteit

 

Er is al een behoorlijk aantal mensen met coeliakie, maar de glutensensitiviteit ligt veel hoger. Granen kunnen bij een glutensensitiviteit gewoon gegeten worden zonder dat er grote darmproblemen ontstaan, maar je moet er wel een balans in vinden. Mensen met een glutensensitiviteit voelen zich beter bij een glutenvrije voeding. De darmvlokken zijn hierbij niet ontstoken of aangedaan, maar het immuunsysteem is misschien niet helemaal in orde door het eten van gluten.

 

Goed om te weten!

 

-        Het deeg wordt elastisch door gluten en stevig, ze laten het brood rijzen.

-        Je hebt coeliakie als je niet tegen gluten kunt, of te wel glutenintolerantie.

-        Coeliakie komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

-        Bepaalde genen verhogen de kans op coeliakie.

-        Coeliakie is blijvend, je kunt er niet vanaf komen.

-        Het is niet voor iedereen gezonder om geen gluten te eten.

 

Ontdek of jij gevoelig bent voor gluten

 

Stap één om inzicht te krijgen over je eigen lijf, is het bijhouden van een eetdagboekje. Vaak weet je wel wat je gegeten hebt, maar als je het op papier hebt kun je het makkelijk terug kijken. Misschien zie je wel een patroon bij een bepaald voedingsmiddel, misschien bevatten de voedingsmiddelen die je eet, waar je buikpijn van krijgt, best wat gluten. Schrijf op bij welke voedingsmiddelen je klachten krijgt, zie jij een patroon?

 

Stap twee is experimenteren met twee weken glutenvrij eten, houd een eetdagboekje bij en hoe je je na het eten voelde. Leg je twee eetdagboekjes is naast elkaar en vergelijk ze. Wat is het verschil, zijn je klachten nu minder dan voorheen? Of zie je helemaal geen verschil?

 

Als laatste kun je je eetpatroon is gaan observeren, kun je niet goed tegen gluten of eet je gewoon veel te veel tarwe? Probeer eens meer te variëren met je eten, dat kan al een hoop wonderen doen. Neem is een keer speltbrood in plaats van volkoren of maak is een keer havermoutpannenkoekjes of een bananencake. 

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Maaike (vrijdag, 28 juni 2019 08:55)

  Ik kan zeker wel tegen gluten, maar ik merk wel dat minder eten fijn en gezonder voelt. Lekkere salades als lunch, kwark bij mijn ontbijt. 's Avonds regelmatig pasta, maar altijd maar weinig. Enkele keer een boterham, wel vaak spelt trouwens. Ik voel me er goed bij.

 • #2

  Nicole Orriëns (vrijdag, 28 juni 2019 10:57)

  Ik heb gelukkig nergens last van, maar een vriendin van mijn moet glutenvrij eten anders krijgt ze onder andere vermoeidheidsklachten.

 • #3

  Eva (vrijdag, 28 juni 2019)

  Ik ken heel wat mensen in mijn omgeving die er gevoelig aan zijn. Maar gelukkig ik of mijn kinderen niet. Vind het wel een fijn artikel, altijd interessant om dit te weten.

  Liefs, Eva
  www.notanotherdiva.com

 • #4

  kiki hasselton (vrijdag, 28 juni 2019 13:36)

  gelukkig kan ik tegen gluten, maar nu ik dit zo lees, denk ik dat ik mijn vriend maar hier even op attent moet maken, die heeft altijd buikpijn etc

 • #5

  Manon (zaterdag, 29 juni 2019 23:11)

  Mijn darmen zijn altijd overstuur bij bepaalde kruiden.

 • #6

  Rory (maandag, 01 juli 2019 11:51)

  Interessant. Ooit heb ik wel last gehad van het Prikkelbaar Darm Syndroom en de klachten die je noemt kun je ook - deels - daaraan relateren. Sowieso ben ik al standaard aan het minder met het eten van brood (al is het wel lekker als er een vers broodje is gehaald).

 • #7

  Thomas Culinair Foodblog (maandag, 01 juli 2019 14:49)

  Gelukkig heb ik er geen last van, maar je hoort toch vaker dat mensen intolerant voor zaken zijn. Zo'n dagboek is dan handig om de patronen te achterhalen.

 • #8

  dhiniNL (dinsdag, 02 juli 2019 22:39)

  Wat fijn om te weten. Handig artikel.


  https://dhini.nl