· 

Groenten eten kun je leren

 

Je kent het gevoel vast wel: je hebt een lange dag op je werk of op school gehad, je komt thuis en hebt onwijs zin in wat chocolade of een handje chips. Daar heb je echt zin in, het grappige is alleen dat dat eigenlijk helemaal niet zo waar is. Het is je geest die er zin in heeft, je lichaam vraagt er niet om. Of te wel: je lichaam heeft deze voeding niet nodig om te kunnen functioneren.

 

Wanneer we een gezond(er) eetpatroon willen en daaraan proberen te werken, wil het wel is zo zijn dat je cravings krijgt naar iets zoetigs of vet. Het enige waar je nog aan kunt denken is die pizza in de vriezer, het is je mind die dit schreeuwt. Jij kunt sterker zijn dan dat stemmetje, daar heb je controle over. Hoe vraag je je vast af, hoe zorg je dat je controle krijgt over die cravings of die eetbuien, zou je misschien voor groenten kunnen kiezen?

 

Note!

 

''Ik ga je bij deze vertellen dat het helemaal top is als je snoepjes, koekjes of chips pakt. Of die ene pizza als je daar gewoon zin in hebt, ik zeg hiermee zeker niet dat je het niet mág eten. Maar we kunnen het ook is vervangen door wat groenten te pakken, want stiekem eten weinig mensen de aanbevolen hoeveelheid groenten op een dag.''

 

Eat your veggies

 

Het verhaaltje dat groenten beter voor onszelf is en ook voor de wereld, dat weten we wel. Je weet dit allemaal wel, maar vaak betrappen we onszelf er toch nog op dat we dat frikandelbroodje naar binnen werken, in plaats van een stengel bleekselderij. Weet je, dat is ook helemaal niet gek. Het maken van stappen tijdens een verandering kan moeilijk en langzaam gaan. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden met groenten, vele recepten, dus er moet vast iets tussen zitten wat jou wel aanspreekt.

 

Als we volgens de richtlijnen zouden eten, dan zouden we elke dag minimaal 250 gram groenten moeten eten en minder vlees. Het eten van groenten wordt steeds populairder, er wordt ruimte gemaakt voor het tijdperk waar meer groenten op het menu staat.

 

Mindful eten

 

Je zit op de bank, je hebt je favoriete serie aan staan en je bordje met eten staat op je schoot, we eten veelal gedachteloos. Je hebt een drukke werkdag gehad en gaat even snel naar de supermarkt om nog een maaltijd te scoren. Voordat je het weet is je bord leeg en heb je er niet bewust van genoten.

 

Let is op de onderstaande punten als je eet:

 

 • Waarom heb je zin om nu te eten, zijn er bepaalde gevoelens die dit triggeren?
 • Let op je emoties voor en na het eten
 • Kijk eens kritisch naar het door jouw gekozen eten, is het een gezonde keuze?
 • Neem de geur is bewust op en hoe het smaakt.
 • Geeft het je energie of baal je er de rest van de dag van?

 

Wanneer jij jezelf de bovenstaande vragen geregeld stelt gedurende het moment van voor tot na het eten, dan zal je merken dat je veel bewuster word van wat je eet. En dat je sneller voor groenten zult kiezen. Het besef komt dat je ingaat zien dat je je meestal slecht voelt nadat je een ongezonde keuze hebt gemaakt, dat je jezelf op die manier alleen maar in de weg zult staan.

 

 

Maar wat hebben we hier nou eigenlijk aan?

 •  Je leert op deze manier dat je gaat eten op gevoel, wanneer je lichaam iets nodig heeft en dus honger heeft.
 • Je weet ook te stoppen wanneer het genoeg is (of net dat ene bordje nog bij de all-you-can-eat ;)
 • Je eet met smaak, je proeft en geniet van je eten
 • Je beseft je dat het eten van groenten nog helemaal niet zo slecht is, dat het ook gewoon lekker kan zijn.
 • Je ontdekt dat je misschien wel een emotionele link hebt met je eten. Dat je eet als je eventjes baalt of als je juist heel blij bent.
 • Je leert dat je lichaam voeding nodig heeft om energie te krijgen.

 

 

Ban vooral niet al dat andere lekkers uit, heb vooral een pizza in huis of een bak ijs. Maar weet wanneer het een binge uit verveling of verdriet word, wanneer je het eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Pak het op z’n tijd, met mate, omdat het kan. Op dat soort momenten kan je het ook gewoon op een normaal portie houden, zonder dat je je daarna rot voelt.

 

Ik heb zo af en toe ook wel is dat ik een hele zak chips leeg eet, lekker, dan zou ik het wel even nodig hebben gehad.
Maar ik blijf er zeker niet in hangen, want vind het eten van groenten des te lekkerder.

 

 


           

                  Signalen voor een vitaminetekort                                                                        De bekende macro's


Reactie schrijven

Commentaren: 18
 • #1

  Jessie (zondag, 30 juni 2019 14:34)

  Gelukkig heb ik dit echt van huis uit meegekregen. Als je bij ons vraagt: wat heb je gegeten? Dan antwoord je niet met 'gehakt' maar met 'spinazie'. Groenten voorop :) Hm, met dit weer een bak radijsjes met een snufje zout...

 • #2

  Cynthia (zondag, 30 juni 2019 15:06)

  Ik houd best van veel groentes. Maar als ik (te) moe ben neig ik toch naar een zak chips of Tony's. Dat vind ik nog niet zo makkelijk

 • #3

  Melanie Hoogvliet (maandag, 01 juli 2019 09:39)

  Ik ben de afgelopen jaren flink wat aangekomen en dat komt o.a omdat ik eten gebruik om me niet onrustig te voelen (autisme) Vandaag ben ik begonnen om 17,5 kilo proberen af te vallen in een jaar. Ik hou alles wat ik eet en drink nu bij als confrontatie met mezelf. Daarnaast wil ik dus idd bewuster gaan eten en veel meer groente gaan eten daarom gaan we nu 2x in de week vega eten

 • #4

  Rory (maandag, 01 juli 2019 10:15)

  Wij eten best veel groente denk ik. Minimaal 200 gram per persoon (ons meisje iets minder). Vers fruit op een dag? Best veel. Niet teveel vlees, vis of brood. Toch heb ik net een enorme eierkoek weggewerkt (visite, kreeg het voorgeschoteld en at het op). Daarentegen ben ik ook erg van de balans. En eet ik dan verder een stuk gezonder. Balans is key denk ik. Maar sowieso heb je gelijk in wat je schrijft. Je mind geeft aan wat het wil, je lichaam denkt niet zo.

 • #5

  Joop kamperman (maandag, 01 juli 2019 14:18)

  Goed verhaal en herkenbaar

 • #6

  Alexandra (maandag, 01 juli 2019 18:28)

  Ik eet tegenwoordig veel meer groente, ik kan alleen niet zeggen dat ik het lekker vind. Ik maak alleen bewust een gezonde keuze. Af en toe wijk ik daar vanaf, maar moet ook kunnen.

 • #7

  Elles (maandag, 01 juli 2019 18:46)

  Ik ben zelf iemand die ongezond gaat eten uit verveling. Dit artikel had ik dus echt eventjes nodig als motivatie!
  Liefs,
  Elles

 • #8

  Sandra (maandag, 01 juli 2019 19:14)

  Wij eten best gezond, maar natuurlijk zondigen wij ook wel af en toe. De regel hier is dan : er heel erg van genieten en je niet schuldig voelen!

 • #9

  Linne (maandag, 01 juli 2019 19:49)

  Leuk artikel en ook even een reminder voor mijn hoofd waar ik het allemaal voor doe en waarom het zo belangrijk is. Sinds september heb ik mijn voeding omgegooid en drink ik o.a. shakes, deze werken voor mij heel goed en sindsdien merk ik ook dat mij lichaam het gewoon nodig heeft om gezond te eten, ik heb zoveel meer energie!

 • #10

  Francina van den Berg (dinsdag, 02 juli 2019 09:00)

  Wij eten echt super veel groente! Vind het heerlijk! En af en toe mag je echt wel wat snoepen, maar inderdaad met mate ;-)

 • #11

  Lisanne (dinsdag, 02 juli 2019 10:51)

  De laatste tijd eet ik al stukken gezonder, maar soms is een chipje of snoepje toch te gemakkelijk om te pakken. Probeer er wel op te letten ;)

 • #12

  Sherry (dinsdag, 02 juli 2019 18:34)

  De laatste tijd ben ik me steeds meer bewust over gezonde voeding, hoe belangrijk dit wel n iet is. Ik probeer me ook echt aan gezonde voeding te houden. Jouw blog helpt er zeker nog een stukje bij.

 • #13

  Mandy (dinsdag, 02 juli 2019 20:22)

  Laatste tijd ben ik zo’n emotie eter en het stopt gewoon niet.. ik ga me toch proberen om te zetten na het lezen van jouwn blog. Wil zo graag afvallen..

 • #14

  Mario (dinsdag, 02 juli 2019 20:48)

  Wij eten ook veel gezond, maar houden ook wel van snoepen. Beetje balansen is voor ons denk ik het beste

 • #15

  Gabrielle (woensdag, 03 juli 2019 09:32)

  100% mee eens, je kunt groenten zeker leren eten. Ik lust steeds meer en dat is puur door eigen motivatie :)

 • #16

  Jouvence.nl (woensdag, 03 juli 2019 15:05)

  Ik vind groenten erg lekker en lust hiervan ook heel veel. Hier wordt elke dag groente gegeten.

 • #17

  Armande (woensdag, 03 juli 2019 21:54)

  Ik lust alle groente, ik mis ze ook als ik ze niet heb. Leuke foto van die bietjes trouwens.

 • #18

  Caroline (zaterdag, 06 juli 2019 17:14)

  Ten eerste, wat een prachtige foto, echt een prachtplaatje.
  Ten tweede ik ben dol op al het eten, van gezonde groenten tot ongezond fast food. Maar slow cooking met verse ingrediënten is toch wel mijn favoriet.