· 

Hangry, wat gebeurt er als je een maaltijd overslaat?

 

Ben je ooit wel is ontzettend geïrriteerd geweest, maar kom je er later achter dat dit puur door het niet eten kwam? Ik ken het maar al te goed, je bent hangry. Hangry in een combinatie tussen hungry en angry, maar wanneer slaat dat honger gevoel nou om naar hangry?

 

Je bent echt niet de enige die anderen een keer afsnauwt, terwijl ze dit helemaal niet verdienen. Veel mensen voelen zich gewoon geïrriteerd, geërgerd en over het algemeen negatiever als ze honger hebben.

 

Het is geen fabeltje

 

Alhoewel er maar weinig onderzoek naar gedaan is, blijkt toch dat hangry geen fabeltje is. Honger kan daadwerkelijk je stemming beïnvloeden. Wanneer je trek hebt, geeft je lichaam vele hormonen af, onder andere adrenaline en cortisol. Dit zijn 2 hormonen die in verband staan met stress, het zijn dus boosdoeners die je alleen maar gestresst en onprettig laten voelen.

 

Een psychologische verklaring is er ook, de affect-as-information theorie. Bij deze theorie is het zo dat je humeur tijdelijk je kijk op de wereld kan veranderen. In zo’n situatie zou dat dus betekenen dat je alles veel negatiever inziet, op het moment dat je honger hebt.

 

Focus naar buiten

 

We worden hangry als je niet let op hoe je je voelt, als je niet let op je emoties, maar op de wereld om je heen. Zoals bijvoorbeeld de auto die je afsnijdt of iemand die de hele tijd in de weg loopt, het is iets wat we onbewust allemaal wel doen.

 

Het moment dat je een paar happen van je eten hebt genomen, komt het besef dat alles om je heen toch niet zo erg was als dat je in eerste instantie dacht. De zogenaamde negatieve situaties bleken niet het einde van de wereld te zijn. Eigenlijk zijn we op dit soort momenten gewoon te veel met alles om ons hen bezig en cijferen onze eigen gevoelens weg.

 

Focus naar binnen

 

Het is wel bekend dat onze gevoelens, zoals bijvoorbeeld stress, een grote invloed hebben op ons lichaam, maar dit werkt ook andersom. De tip die de onderzoekers dan ook geven is om af en toe een stapje terug te doen en ons bewust te worden van onze emoties.

Als je je bewust bent dat je eigenlijk honger hebt, kan je er ook wat aan doen.

 

Neem ook altijd een gezonde snack mee als je op pad gaat, dan heb je altijd iets bij de hand als je merkt dat je maag begint te rommelen en het tijd is om wat te eten. Zo voorkom je dat je suikerspiegel ineens naar beneden keldert.

 

Wat er gebeurt als je een maaltijd overslaat

 

Je bent net zo lekker bezig met je werkzaamheden, je kan zo alle taken op je to-do list wegstrepen. Voor je het weet kijk je op de klok en zie je dat het al bijna 6 uur is, het valt je nu pas op dat je helemaal vergeten bent om te lunchen. Ach, het kan vast geen kwaad om een keer die lunch over te slaan. Je hebt tenslotte afgelopen weekend veel zitten snacken, goeie compensatie. Not, denk is goed na.

 

Het overslaan van een maaltijd is een stuk ongezonder dan dat je misschien denkt, niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je hersenen.

Er is nog niet aan de hand, de eerste zes uur nadat je iets hebt gegeten. Het lichaam zet glycogeen om in glucose, hieruit haal je je energie. Maar liefst 25% hiervan wordt gebruikt door de hersenen, de rest gaat naar al je spieren en naar de rode bloedcellen. Als deze 6 uur verstreken is, begint het glycogeen op te raken en hierdoor kan je hangry worden. Dit houdt in dat je ontzettend chagrijnig word, omdat je niet genoeg hebt gegeten. Dit is iets wat we allemaal wel is meemaken, of niet soms?

 

Je lichaam gaat over op het zogeheten survival-stand, of te wel: ketose, hierbij wordt er energie vrijgemaakt uit vet. Je zou denken dat dit niet zo erg is, maar het kan toch echt een probleem worden voor je grijze massa. Als dit gebeurt, kan het zo zijn dat je minder scherp bent en het moeilijker vind om je ergens op te concentreren.

 

72 uur later, ik mag aannemen dat je in deze tijd wel wat te eten hebt gescoord, gaat je lichaam wanhopig op zoek naar nieuwe energie, het volgende wat het vindt zijn proteïne. Dit houdt in dat je eigen lichaam zichzelf aan het opeten is. Zeg maar dag tegen je mooie, opgebouwde spieren, omarm een menstruatiestoornis en bereid je voor op zwakke botten. Wellicht krijg je ook nog minder zin in seks, is toch jammer allemaal.

 

 

Om alles even kort samen te vatten

 

Wees je bewust van hoe je je voelt en eet voldoende, je kan er zoveel narigheid mee voorkomen. Het moment dat je hangry wordt, bedenk je dan eens hoelang het geleden is dat je wat hebt gegeten. De oplossing kan zo klein zijn, het kan je een hoop ellende veroorzaken.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marcus Lease (woensdag, 07 augustus 2019 19:39)

    <3