· 

Ik zou willen dat ik jou was

 

 

Normaal gesproken zou ik nooit een foto van mezelf tonen zonder make-up, of überhaupt de straat opgaan. Als ik om mij heen kijk zie ik alleen maar mooie dames, dames die er veel beter uitzien dan ik. Als je tegenwoordig je Instagram opent en door de foto’s heen gaat, zie je de een na de ander langskomen die er fantastisch uitziet. Die ene foto die ik wilde posten heb ik toch maar weer weggehaald, want ik kan nooit tippen aan de foto’s op mijn tijdlijn. Het leven van de ander ziet er veel cooler uit, veel beter dan de mijne. Was ik maar net zoals haar.

 

 

Sporadisch heb ik een stel foto’s die ik echt leuk vind, maar meestal vind ik het drie keer niets en gooi het weer weg. Hoe kan het bij een ander meteen goed zijn? Hoe komen zij aan die leuke foto’s en ideeën? Ik laat het niet merken, maar diep van binnen voel ik me toch wel rot.

Vroeger zou dit mij ontzettend geraakt hebben, tegenwoordig vind ik het alleen maar jammer, het beïnvloed mijn leven niet meer. Ja, het is misschien vervelend dat het niet gaat zoals je wilt, maar het is niet dat de wereld meteen vergaat. We praten tenslotte over een foto, niet een keuze van leven of dood. Ik ben hier bewuster naar gaan kijken, vandaag is het rot en misschien gaat het morgen wel helemaal goed.

 

Het 'perfecte' plaatje

 

Op Instagram zie ik de ene na de andere perfecte foto, afvragend waarom die van mij niet zo perfect kunnen  zijn. Ergens zou het een steek van jaloezie kunnen zijn, ik zie iets wat ik ook graag wil en heb het idee dat ik dat nooit zou kunnen bereiken. Alles wat ze doet lijkt zo vet, het lijkt allemaal vanzelf te gaan. Het is alsof ik ze ken, de mensen van mijn Instagram feed. Ze laten je alles zien, wat ze doen en waar ze zijn. Het moment dat ik mijn uniform weer aantrek om te gaan werken, denkend aan het prachtige leventje van Instagram, voel ik een steek van binnen. Was ik maar net zoals zij.

 

Eigenlijk haal ik mezelf alleen maar naar beneden.

Ken ik nou echt de persoon achter de foto’s of ken ik haar feed? Hetgeen wat we zien is wat zij willen dat wij zien, het perfecte leventje. Als ik logisch na ga denken weet ik ook wel dat zij wel is een rot dag heeft, dit wordt natuurlijk niet op het web gezet! Maar omdat ik het niet zie, lijkt het er ook niet te zijn. Vooral op dagen dat ik er zelf eventjes doorheen zit, lijkt het net alsof zij altijd een goede dag heeft.

 

Ik maak zelf wel 50 foto’s en dan zijn er misschien 2 acceptabel, wie zegt dat zij dat ook niet doet? Ik kan jou zo niet vertellen hoeveel foto’s ze op Instagram allemaal maken, ik weet niet of zij een buitenbeentje is of haar onzekerheden heeft. Ik kan jou niet vertellen of zij ook een voorbeeld heeft op Instagram, ik kan jou alleen vertellen dat zij ook maar een mens is net zoals ik.

 

Open je ogen

 

 

Het is prachtig te zien dat mensen doen waar zij zich goed bij voelen, het weerspiegelt wie jij wilt zijn. Ik ga niemand omlaag halen, zeker niet. Maar het is belangrijk je bewust te zijn van het feit dat het niet altijd zo is al dat het lijkt. Ook die dame op jou Instagram feed zou die 50 foto’s kunnen schieten en maar tevreden zijn met 1 foto. Ook zij kan er eventjes doorheen zitten en een bad day hebben. Het is niet nodig om jezelf naar beneden te halen, tenslotte zijn we allemaal maar mensen en we leven ons leven ieder op zijn of haar eigen manier.

 

 

 

Besef je een ding: jij bewondert misschien dat ene account op Instagram, je hebt misschien die ene dame als voorbeeld of zou graag in de schoenen willen staan van de ander. Voor een ander ben jij die dame, voor een ander ben jij degene die zij wilt zijn. Terwijl jij denkt dat je niet deugt, het niet goed genoeg doet, is er weer iemand die bewondering heeft voor jou en denkt: was ik maar net zoals zij. Het is misschien moeilijk te beseffen, maar jij doet dat immers ook bij een ander. Misschien snapt zij dat ook niet, maar het is waar, we kijken allemaal wel tegen iemand op.

 

Je ziet jezelf altijd anders dan dat andere mensen jou zien, zelf ben je vaak kritischer of sneller ontevreden. Een ander kijkt veel nuchterder naar je, is niet gefocust op je mindere kanten. Hoewel ik dat ergens wel weet, ben ik elke keer verrast wanneer het besef toch ineens weer daar is.

 

 

 

 

Hoe kan ik mijzelf mooier gaan vinden? Op een positieve manier bezig zijn met jezelf geeft een heel ander gevoel dan bezig zijn met jezelf te veroordelen en te straffen. Wil niet meteen zeggen dat het je elke dag goed afgaat, soms moeten we gewoon accepteren dat je een bad day hebt.

 

Wees lief tegen jezelf

 

Lief omgaan met jezelf betekend dat je ook lief tegen jezelf kan praten, het werkt echt! Uiteindelijk heeft de relatie met je lichaam denk ik ook te maken met hoe je naar jezelf kijkt en omgaat. Er zijn genoeg punten waar ik niet tevreden over ben, maar dat hoef ik niet continu te benoemen. Het zou ook wel is fijn zijn om een beetje lief tegen mezelf te praten, mijn positieve kanten te benoemen. Benoem is wat je wel mooi vind aan jezelf, wat je zo waardeert, je zult merken dat je daar meer energie uithaalt en ook anders naar jezelf gaat kijken.

 

Positiviteit

 

Van sommige mensen kun je juist onzekerder worden, omring jezelf daarom met positiviteit. Mensen of dingen die jou als persoon omlaag halen kun je beter uit je leven bannen, het kan een grote invloed hebben op jouw leven. Zijn er social media kanalen die jou dag kunnen beïnvloeden? Weg ermee, waarom jezelf kwellen met die beelden? Het is niemands schuld, maar het is wel zaak dat je er bewust van bent en er wat mee doet. Wanneer jij jezelf omringd met positiviteit, ga jij je ook beter voelen. Waar je mee omgaat, raak je mee besmet. Dat is echt zo.

 

Draag wat jij wilt

 

We trekken ons ontzettend veel aan van wat anderen wel niet denken, maar waarom? Iedereen zou zichzelf moeten kunnen zijn, zo ook qua kleding. Draag waar jij je lekker bij voelt en niet wat een ander leuk vind, want dan ben jij niet jij. Geef jezelf is de ruimte om te experimenteren, het geeft jouw zelfvertrouwen een flinke boost. We zijn op ons mooist als we stralen, ons comfortabel voelen en onszelf zijn. Jij bent de baas over jezelf.

 

 

Ik ga jou natuurlijk niet vertellen dat het makkelijk is, een keuze maken en voor jezelf gaan is lastig. Het moment dat je een keuze maakt, betekend ook niet dat je je meteen kei goed voelt. Er hangt zo veel mee samen en het kan een moeilijk proces zijn. Het enige wat ik hiermee hoop, is jou een beetje vertrouwen te geven, dat jij jouw beeld richting jezelf een beetje kan veranderen. Samen kunnen we elkaar helpen, om elke dag weer een beetje meer van jezelf te kunnen houden.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Marjolijn (woensdag, 10 april 2019 13:17)

  Ieder mens is mooi zoals hij van nature is. En is hier met een reden. We maken zelf ons leven, en niet een ander.
  Heel mooi en wijs gesproken.

 • #2

  Gerrie (woensdag, 10 april 2019 17:19)

  �������

 • #3

  Lisanne (donderdag, 11 april 2019 14:42)

  Iedereen is mooi zoals hij/zij zelf is. Heel mooi en positief artikel!

 • #4

  Jouvence.nl (donderdag, 11 april 2019 16:07)

  Mooi geschreven artikel! Ik herken mezelf hier ook heel erg in. Je bent mooi zoals je bent!

 • #5

  Mandy (donderdag, 11 april 2019 17:08)

  Wauw heel mooi geschreven, herken mezelf hier zeker in. Maar ik kraak mezelf al heel gauw af. Eigenlijk vindt ik iedereen mooi, behalve mezelf. Ben hier mee bezig hoor maar dat is super lastig. Fijn dat je zulke blogs schrijft, heel mooi, motiverend en helpend.

 • #6

  Melanie (donderdag, 11 april 2019 22:46)

  Bedankt voor het delen van deze blog. Heel mooi en oprecht geschreven. Every person is unique!

 • #7

  frederique (maandag, 15 april 2019 16:56)

  Er is een quote dat lijkt op zoiets als 'vergelijking is de moeder van alle kwaad' of zoiets haha. Sorry, kan hem niet meer vinden. Maar, die quote klopt wel. Vergelijken zorgt voor veel verdriet. Iedereen heeft goede en mindere kanten. Bovendien is het met Insta al helemaal niet te doen, veel mensen werken hun foto's bij, of staan 3 uur foto's te schieten om daarna die ene goede uit te kiezen, zitten onder de make-up en sporten zoveel keer per week. Het is hard werken die perfecte foto's hoor :)