· 

Inzicht in eetgedrag

80 tot 95 % van de mensen die een dieet volgt zal weer terugvallen in de oude gewoontes van voor het dieet. Voor een hoop mensen is het een soort van houvast om af te vallen aan de hand van de bekende shakes of kant-en-klare eetschema’s, het is duidelijk en je hoeft niet na te denken over wat je moet eten, maar dit is tegelijkertijd ook een groot nadeel.

 

 

Op deze manier krijg je totaal geen inzicht over je eigen eetgedrag. Wanneer je doel bereikt is, vallen mensen alsnog terug in hun oude gewoontes en komen dan net zo hard weer aan (of zelfs zwaarder).

 

Door het afvallen gaat je metabolisme trager werken, dit kan tot wel 50% verminderen! Wanneer je weer normaal gaat eten, is je metabolisme nog niet terug op het niveau waar hij eerst was en kom je dus sneller aan. Weg resultaat!

 

 

Als iemand dagelijks extreem weinig calorieën tot zich neemt gaat het lichaam in spaarstand, alles wat hij binnenkrijgt word direct opgeslagen, niet wetende wanneer er weer voeding komt.

 

Nieuwe diëten en afslankhypes

 

Er komen steeds meer nieuwe diëten bij, het hoort zo’n beetje bij deze tijd. Een ding: als de diëten zo succesvol zijn, waarom komen er dan zoveel nieuwe bij? Hoe succesvol is een dieet als je keer op keer weer opnieuw aan de slag moet, om weer op een gewenst resultaat te komen? Het is geen kwestie van wilskracht of een wonderdieet, het gaat er puur om dat je oude gewoontes weet te doorbreken, misschien moet je wel leren om met problemen om te gaan, in plaats van maar oplossing te blijven zoeken en er voor weg te vluchten.

 

Om oude gewoontes te kunnen doorbreken is het de kunst dat je inzicht krijgt in je eetgedrag, zie dit als je eerste stap. Dit gaat dan niet alleen maar om het eten zelf, maar ook hoe je je erbij voelt. Eet je omdat je honger hebt of eet je omdat je een rot dag hebt gehad, niet zo zeer omdat je lichaam het echt nodig heeft?

 

Een eetdagboek

 

Door een eetdagboek bij te houden krijg je meer inzicht in wat je binnenkrijgt, vaak zien mensen dat ze te weinig of juist te veel eten. Of dat er weinig variatie in zit. Probeer het is een week of 2 bij te houden om een goed overzicht te krijgen. Hoe laat at je en hoe voelde je je erbij? Wat was het gevoel voordat je het pakte en toen je het op had? Was het niet dat je uit verveling dat ene koekje pakte?

 

Help, ik ben een emotie-eter

 

Emotioneel eten is geen reactie op lichamelijke honger, het is een aangeleerde reactie op een emotie en op stress. Vaak wordt dit gezien bij periodes van verdriet of juist om iets te vieren of om boosheid niet meer te voelen. Hierbij wordt het gevoel van honger en het gevoel van leegte met elkaar verward.

 

Hoofd – en buikhonger: dit kan ook wel aangeduid worden met emotionele – en lichamelijke honger. Iedereen heeft wel eens het gevoel van onrust of onvrede, dat is menselijk. Het kan wel een probleem worden als iemand een gevoel van onrust probeert weg te nemen met eten, er is behoefte aan ‘iets’. Maar als er geen echte lichamelijke honger is, wanneer zit je dan een keer vol?

 

 

Mensen met overgewicht hebben vaker moeite met bepalen of het een hoofd – of buikhonger is. Wanneer er sprake is van extreme mate van emotie-eten, zal een dieet niet werken. Want op het moment dat je even niet lekker in je vel zit, val je weer terug in je oude gewoonte en krijg je vanzelf weer een eetbui. Er kan dan sprake zijn van een negatief zelfbeeld, een dieet is niet langer meer vol te houden.

 

 

Stress en eten

 

Een normale reactie op stress is het verliezen van je eetlust, dit komt door het hormoon adrenaline. Dit zorgt ervoor dat je op een vlucht stand staat, niet echt het moment om aan een lekkere boterham te denken. Nadat de alarmbellen zijn gaan rinkelen kom je in de tweede fase van stress, het hormoon cortisol wordt verhoogd. Het gevolg hiervan is dat het serotonine en endorfine in de hersenen daalt. Deze hormonen zorgen ervoor dat je happy bent. Koolhydraten verlagen de negatieve effecten van stress op de stemming bij mensen die stressgevoelig zijn. Het is dan ook niet voor niets dat mensen die bij stress en negatieve gevoelens sneller grijpen naar koolhydraatrijke voedingsmiddelen als zij neerslachtig zijn.

 

Hoe kan ik dit aanpakken?

 

Bewustwording! Je moet inzicht krijgen in jouw emoties, je gevoelens en daarmee ook je eetgedrag. Als er geen lichamelijke honger is, maar wel een sterke drang om te eten, is de vraag waarom die drang er is. Stap 1: sta stil bij deze vervelende gevoelens en onderzoek waarnaar wél behoefte is, in plaats van het weg te eten. Het vraagt veel van je, een hoop moed, maar je kunt het echt.

 • Wat voel ik?
 • Wat is mijn werkelijke behoefte?
 • Hoe kan ik die behoefte invullen?
 • Hoe voel ik me dan?

Zo’n patroon doorbreken is alles behalve makkelijk, het is een proces die met vallen en opstaan verloopt. Cognitieve gedragsverandering, mindfulness en meditatie kunnen hierbij erg waardevol zijn. Ik schreef ook een GRATIS e-book over ‘jouw relatie met eten, deze kun je terugvinden in de webshop (klik hier). Hierin ga ik in op de eetstijlen, hoe jouw relatie kan zijn met eten en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

 

Wil je meer weten over meditatie en loslaten, klik dan hier voor mijn blog.

 

Mensen eten om lichamelijke honger te stillen, maar ook voor de gezelligheid, uit gewoonte of uit emotie. Ik zou je kunnen helpen om inzicht te krijgen in jouw eetpatroon, om je in te laten zien waar het misschien even niet zo lekker loopt. Daarom is het van belang om een eetdagboek bij te houden, zodat je dag op dag kunt zien wat jouw patroon met eten is. Door te leren om op signalen van het lichaam te letten. Wil je eten omdat je echt honger hebt of omdat je je verveeld?

 

 

Je kan pas aan iets werken als je ook weet waar je mee bezig bent, je inzicht krijgt en het ook wilt zien.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het kan, zolang je er maar aan wilt werken.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 16
 • #1

  Liz (donderdag, 04 juli 2019 13:08)

  Heel herkenbaar die cirkel die zich herhaald. Sinds ik de voedingscentrum eetmeter gebruik is dit echt veranderd!

 • #2

  Alexandra (donderdag, 04 juli 2019 16:36)

  Ik gebruik de eetmeter en fitbit app daardoor heb ik meer inzicht in mijn voeding en mijn beweging. Het hoeft niet perfect, maar stap voor stap wordt ik er steeds beter in.

 • #3

  Wandelvakantie (donderdag, 04 juli 2019 17:56)

  Afvallen, aankomen... Ik wil gewoon lekker eten. Altijd. Eigenlijk.

 • #4

  Henk (donderdag, 04 juli 2019 18:21)

  Maar is een dieet niet bij voorbaat al gedoemd te mislukken als het iets tijdelijks is? Als je daarna je oude leefwijze weer oppakt is het zonde van de tijd en moeite.n

 • #5

  DeeskesBlog (donderdag, 04 juli 2019 22:16)

  Yep been there done that. Het afvallen lukt me iedere keer weer, maar het daarna eraf houden is een kunst. Dan ga ik weer gewoon mee-eten met de rest van het gezin en dan zijn de kilo's er weer zo bij. En als de kids een ijsje eten vind ik het zo moeilijk om het zelf niet te doen, dus... bye bye mooie lijn :-(

 • #6

  Rob Stevens (vrijdag, 05 juli 2019 00:12)

  Ik heb wel eens gelezen dat je het dieet hierom beter kan laten en beter kan investeren in een lifestyle aanpassing op lange termijn, en dat lijkt me hierin persoonlijk geen onverstandige keuze. Gezondheid is toch een belangrijk iets en helaas geen vanzelfsprekendheid, maar dat wat we kunnen doen om ons zelf gezond te houden of krijgen, dat lijkt me goed.

  Rob

 • #7

  Melanie Hoogvliet (vrijdag, 05 juli 2019 07:19)

  De cirkel is heel herkenbaar. Ik heb autisme en helaas is een van mijn copings om rustig te worden eten. Door deze coping ben ik 30 kilo aangekomen. Helaas was de coping daarvoor roken en daar wil ik niet naar terug. Nu ik weet dat ik autisme heb ( dit is pas 1 maand geleden vastgesteld) Ga ik hulp krijgen om deze coping te vervangen door een gezonde.

  Ik heb het zelf al meerdere malen geprobeerd want ik weet waar het mis gaat maar heb het nodig om rustig te worden dus het is heel lastig .

 • #8

  Lisanne (vrijdag, 05 juli 2019 08:05)

  Heel herkenbaar! Zelf vind ik een eetdagboek heel fijn om inzicht te krijgen in wat ik allemaal op 1 dag eet.

 • #9

  dhiniNL (vrijdag, 05 juli 2019 14:15)

  De eetmeter lijkt mij handig maar Ik eet graag lekker gerechten.

 • #10

  Manon (vrijdag, 05 juli 2019 14:26)

  Hoofd- en buikhonger is iets wat niet veel mensen kunnen onderscheiden. Ik doe nu een jaar Weight Watchers en daar houd je ook een eetdagboek bij. Je hoeft je daar ook niet te straffen met extreem te dieëten, maar je kiest zelf uit wat je eet, hoeveel etc. Er is altijd ruimte voor hoofdhonger zeg maar, als JIJ dat wil. Werkt voor mij erg goed.

  Gister bijvoorbeeld uiteten geweest. Ik vind dan dat ik alles mag eten wat ik wil, maar onbewust doe je het toch rustig aan want waarom volproppen als het niet hoeft? (Wel lekker soms haha)

 • #11

  Mandy (vrijdag, 05 juli 2019 21:56)

  Hele goede blog! Mijn relatie met eten moet echt anders worden. Er zit gewoon geen rem op mij haha. Dagboekjes vind ik zelf wel fijn om mee te werken want dan ben je er bewust mee bezig en denk je dubbel na

 • #12

  Skincarebynaomi (zaterdag, 06 juli 2019 08:29)

  Heel erg interessant en wat heb je dit goed gedchreven. Ik ben al jaren bezig met mindfullness en nu mog meer met voeding lmdat ik juist 3.5 maand niet heb kunnen eten. Ik vraag dus nu continu aan mijn lichaam wat mijn lichaam nodig heeft.

  Mijn vader heefr altijd veel problemen gehad met afvallen. Sinds kort een maagverkleining en dat heefr echt zijn levensstijl en ervoor gezorgd dat de knop om ging.

 • #13

  Sabine (zaterdag, 06 juli 2019 10:25)

  Diëten, ik vind het maar een ellende. Teveel geprobeerd, altijd rond een slechte periode dus dat werkt idd niet haha! Bewust en gezond eten met soms een uitschieter is meer mijn ding. Ik hou van koken, maar wel bewust.. Zonder zout, suikers, pakjes en zakjes oa.

 • #14

  Rory (zondag, 07 juli 2019 09:45)

  Heel eerlijk ben ik nooit bezig geweest met afvallen (omdat het - in mijn optiek - ook niet nodig is). Wel ben ik na het lezen van het boek 'Ikigai' gaan letten op het aangeleerde van vroeger: 'Altijd je bord leeg eten'. Dat doe ik dus niet per definitie meer. Bij 80% wanneer ik denk: "Ik zou nog wel wat lusten". Stop ik nu. Gewoon omdat ik niet wil dat alles maar opeten een gewoonte wordt. Ik wil meer letten op wat mijn lichaam zelf aangeeft.

 • #15

  Janet (zondag, 07 juli 2019 11:14)

  Ik ben eigenlijk nog nooit bewust bezig geweest met afvallen en dieeten. Ik ben niet de slankste maar vind mn maatje 38 prima. Ik vind het eigenlijk best erg (ongezond) hoe mensen hiermee bezig kunnen zijn.

 • #16

  Tamara (maandag, 15 juli 2019 21:35)

  Ik heb een hekel aan al die dieten gewoon lekker eten wat we willen eten als bepaalde dingen maar gewoon met mate zijn