· 

Ken je eigen kracht

Vroeger was ik een heel vrolijk en fantasierijk meisje, mij vond je op vakantie in Spanje dansend met een ober in het restaurant. Ik deed alles wat ik leuk vond en ik genoot ervan, ik had altijd wel vriendjes of vriendinnetjes waar ik mee omging. Natuurlijk gingen er ook wel is dingen mis, maar toen ik klein was trok ik me daar niet zo veel van aan. Toen ik naar de middelbare school ging sloeg dit compleet om, ik had het idee dat er ineens heel veel van mij werd verwacht. Ik had het idee dat ik er niet bij hoorde, dat ik anders was en het niet goed genoeg deed. De zogenoemde ´´volwassen wereld´´ lag op de loer, ik moest na gaan denken wat ik wilde.

 

Kinderen zijn onbezonnen en leven bij de dag, zij maken zich geen zorgen om wat morgen zal brengen. Het enige wat de aandacht trekt in de toekomst, zijn de verjaardagsfeestjes en vakanties die eraan komen. Je bent nog helemaal niet bezig met school, toekomst of verkering. De jaren die voorbij gingen zorgde ervoor dat ik me steeds meer bezig ging houden met zaken zoals school, opleiding en om mijn uiterlijk. Ik had het idee dat ik nog blanco ervoor stond, ik wist niet waar ik moest beginnen.

 

Wat op dit soort momenten nou heel fijn zou zijn, is dat iemand jouw sterke kanten ziet en deze ook benoemd. Wanneer iemand dit doet geeft het jou weer wat zelfvertrouwen en motivatie om door te gaan. Feit is alleen dat je hier niet altijd op kunt rekenen, maar waarom zou je deze kracht niet uit jezelf kunnen halen? Is het nou echt nodig om altijd maar bevestiging te krijgen van een ander? Het is iets wat in ons zit, we willen graag horen dat iets goed gaat en complimenten krijgen van anderen. Dat is ook heel goed en fijn, maar we zouden moeten leren dit ook naar onszelf te kunnen doen. Ik heb een hoop geleerd en dat wil ik delen, ik laat hieronder zien wat mij hierbij heeft geholpen.

 

Keer zwakte om in kracht

 

Herken je zwakke – en sterke kanten en wat de balans hiertussen is. Iets wat jij als zwak ziet, hoeft niet per se zwak te zijn. Het kan bijvoorbeeld een positieve eigenschap kunnen zijn die een valkuil kan worden als je er te ver in doorschiet. Enthousiasme kan bijvoorbeeld doorslaan in opdringerig zijn, terwijl het eigenlijk heel goed bedoeld was.

 

 

We zullen dingen eerder zwak vinden dan sterk, dat is iets wat makkelijk te bestempelen is. Je krachten zijn er echt! Draai het eens om, ben je echt opdringerig of ben je gewoon te ver doorgeslagen in je enthousiasme? Zoek de balans op en leer je krachten te doseren. Keer die zogenoemde zwakte om te zetten in je kracht. Ben je nonchalant? Of ben je flexibel? Zoek je grenzen op, het is zeker geen makkelijke oefening. Maar als je hiermee gaat oefenen, zal je merken dat het duidelijk word.

Schijf  5 positieve dingen van de dag

 

Het is een van dé oefeningen die je wellicht wel kent. Net zoals: 3 kleine successen van de dag of 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Zo heb ik veel aan de oefening waar je positieve dingen van de dag opschrijft. Het hoeven geen grote dingen te zijn, de kracht ligt hem juist in de kleine dingen in het leven.

De zon die lekker schijnt, de lekkere maaltijd die je op hebt, die fijne collega waar je mee samen kon werken of je salaris dat weer gestort is. Het zijn allemaal voorbeelden van dingen die iets positiefs bij hebben gedragen aan jouw dag. Het is in het begin best lastig om zo op te schrijven, denk er niet te veel bij na, schrijf op wat er in je op komt.

 

Stop met vergelijken

 

Stop toch is met vergelijken! Het klinkt zo simpel, maar dat is het echt niet. Ik betrap mezelf er ook nog vaak genoeg op dat ik mezelf vergelijk. Je doet het al voordat je het überhaupt doorhebt, toch is het belangrijk jezelf eraan te herinneren dit niet te doen.

 

Andermans leven kan er nog zo perfect uitzien in jouw ogen, maar diegene kijkt op net zo’n manier weer naar een ander. Het is een momentopname die je ziet, niet het complete plaatje. Misschien is diegene net zo onzeker over hoe hij/zij eruit ziet of heeft ze net een rot dag gehad op haar werk, waar ze zo’n ontzettende hekel aan heeft. We hebben allemaal een eigen doel, een eigen verhaal op deze wereld, maak je niet druk, we doen het allemaal op onze eigen manier.

 

Laat ze kletsen

 

Je moet je niet letterlijk alles aantrekken van wat anderen tegen je zeggen. Luister goed, filter uit waar je wat aan hebt en wat je ook boeit en doe daar wat mee. Jij bent uiteindelijk degene die wilt leren en er wat aan heeft.

 

Feedback krijgen is iets waar ik zeker voor ben, op zo’n manier leer je alleen maar en groei je als persoon. We moeten alleen niet de focus leggen op wat niet goed gaat, maar ook feedback geven op wat wel goed gaat. Probeer uit te filteren waar je wat aan hebt en wat zinloos is, blijf er niet in hangen. Waar je niets aan hebt mag je loslaten, focus je op hetgeen waar je wat aan hebt.

 

Doe je ding

 

 

Oké hier komt ie! Doe wat jij leuk vind en doe niet hetgeen wat anderen van jou verwachten. Wanneer jij iets gaat doen wat compleet niét jou is, kan je nooit groeien als persoon en sta je stil. Iets leren, ergens uitdaging in vinden en ervoor gaan, dat gaat alleen als je iets doet wat je ook echt leuk vind. Je hoeft geen topper te zijn in alles, je mag kiezen. Leef jouw eigen leven, jij bent de baas.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 25 april 2019 08:13)

  Wat heb je dit ontzettend mooi beschreven. Al is het wel makkelijker gezegd dan gedaan.

 • #2

  Janet (donderdag, 25 april 2019 15:57)

  Wat een handige tips, maar natuurlijk wel gemakkelijker gezegd dan gedaan voor sommigen denk ik. Ik denk dat ik je tips wel redelijk goed toepas.

 • #3

  Mandy (donderdag, 25 april 2019 16:21)

  Wat word ik altijd weer gemotiveerd als ik jouwn blogs lees. Het lijkt dan allemaal zo simpel maar als je het moet uitvoeren lijkt het allemaal ineens het moelijkste wat er is

 • #4

  Manon (vrijdag, 26 april 2019 18:28)

  Goede tips vergelijken slaat nergens op!

 • #5

  Manon (zaterdag, 27 april 2019 12:36)

  Jezelf vergelijken met een ander is zonde van je tijd.

 • #6

  Xarifa (zaterdag, 27 april 2019 17:27)

  Grenzen opzoeken en je zelf bewaken om er niet over heen te gaan... Altijd een lastig ding. Mij is het nog niet gelukt!

  www.enxaar.com