· 

Leer van je lichaam te houden

Wanneer we een negatief en vertekend beeld hebben van ons eigen lichaam, zal je merken dat je zelfvertrouwen steeds meer zal afnemen. Het geeft je het gevoel dat je het niet waard bent, dat je ontoereikend bent. Wanneer je je eigen lichaam niet kunt accepteren zoals het is, kan je ook nooit de persoon accepteren die in dat lichaam verblijft: jezelf!

 

Het beeld wat jij van jezelf hebt, hoe jij naar je lichaam kijkt, kan invloed hebben waarop jij denkt dat anderen je zien. Als jij jezelf er niet leuk uit vind zien, ga je vaak denken dat anderen dat ook van jou vinden. Hierdoor creëer je onzekerheid, het gevoel dat het niet goed genoeg is. Je zelfvertrouwen is ver te zoeken en je voelt je alleen maar ellendiger, allemaal redenen om te gaan leren om van jezelf te houden en om je lichaam te accepteren zoals het is!

 

Zie jouw sterke punten

 

Wat vind jij nou echt mooi aan jezelf? Waar ben je het meest trots op? Leg de focus op jouw eigen unieke eigenschappen, dingen die je onderscheiden van anderen. Kijk naar je sterke punten in plaats van je druk te maken over de kleine imperfecties (ja, ook die imperfecties horen bij je). Weet dat iedereen anders is, iedereen is uniek en zo ben jij dat ook. Er is geen een persoon die perfect is, iedereen leeft met bepaalde onzekerheden. Je beseft je het niet, omdat dat je de stemmetjes van anderen niet kunt horen, gelukkig maar! Je bent snel geneigd om dingen al voor een ander in te vullen, om een vooroordeel te hebben. Maar iedereen heeft dit onzekere stemmetje in zich, je bent niet alleen.

 

Waar komt dat negatieve zelfbeeld vandaan?

 

We hebben allemaal wel een idee voor ons hoe het zou ‘moeten’, hoe we eruit ‘moeten’ zien. Dit beeld wordt gemaakt door de samenleving, door de maatschappij. Neem de media als voorbeeld, of de mensen in je omgeving. De media bestaat uit zoveel foto’s van modellen die er perfect uitzien, besef je even dat dit ontzettend onrealistisch is: uren aan voorbereiding en photoshop. Zij hebben een team om hun heen staan die de make-up doet, of heeft een mooi programma om de oneffenheden weg te poetsen. Het erge is alleen dat we onszelf wel gaan spiegelen met deze afbeeldingen, onthoud een ding: jouw negatieve zelfbeeld wordt hierdoor getriggerd.

 

Als je eenmaal doorhebt waar die trigger voor jou ligt, vermijd het! Misschien volg je wel iemand op Instagram die je eigenlijk alleen maar slechter laat voelen, omdat het een goal is die je nooit zult bereiken (omdat het gewoon weg niet realistisch is). Deze sociale standaarden kunnen en mogen jou niets maken als je jezelf er niet te veel door laat leiden.

 

 

De ideaalbeelden die er zijn, zijn beelden die we samen hebben gecreëerd. Zo is het over de hele wereld anders, maar zo veranderd het ook door de jaren heen. Wij streven nu naar afgetrainde, droge sportlichamen. Het liefst met een flink achterwerk en een wasbordje. Maar er zijn ook landen waar een steviger lichaam gewaardeerd wordt, omdat dit voor welvaart en vruchtbaarheid staat. Misschien wil je nu wel graag een volle en ronde kont hebben, in de jaren 90 moest hij zo plat als een pannenkoek zijn. Kan jij mij nu vertellen wat schoonheid is? In mijn ogen is en blijft het iets wat subjectief is, het is per persoon / land / tijd / cultuur weer verschillend.

Ben wie jij bent

 

Het ideaalbeeld uit de samenleving is één ding, maar aan de andere kant zijn je eigen gedachten de doorslaggevende factor hierin. Dat stemmetje in je hoofd is uiteindelijk hetgeen wat telt en waar jij naar luistert.

 

Dat stemmetje kan soms heel streng zijn, je bent dan veel te hard voor jezelf. (Eerder schreef ik hierover een blog). Dat stemmetje gebruikt soms nare woorden, hij noemt je misschien wel dik of lelijk. Het beeld wat je ziet in de spiegel vergelijk je misschien wel te veel met een onrealistisch beeld dat je in je hoofd hebt. Hierdoor komt er een negatieve gedachtestroom, iets wat zich focust op de punten waar je juist onzeker over bent. Je bent alleen maar bezig met het willen veranderen van die ‘slechte’ punten, waardoor we het mooie uit het oog verliezen. Je verliest de controle over je gedachte, de gedachte krijgt controle over jou.

 

Word je bewust

 

We hebben hele gesprekken met onszelf, in gedachten. Het bevat veel opvattingen van onszelf, het gebeurt vaak zonder dat we het zelf doorhebben. Vaak gaat het automatisch, je kijkt in de spiegel en voor je het weet denk je allemaal dingen over jezelf. Die automatische gedachten zijn uiteindelijk wel verantwoordelijk voor je geluk, er is een verbinding tussen dat stemmetje en hoe je je uiteindelijk voelt of gedraagt.

 

Wanneer je van jezelf wilt gaan houden, je lichaam wilt accepteren, moet je je bewust worden van dat stemmetje. Welke overtuigingen hebben de overhand? Vaak zijn dingen die je in het verleden mee hebt gemaakt verantwoordelijk voor een negatief zelfbeeld, het komt vaak ergens vandaan. Je hebt jezelf iets ‘aangeleerd’, je hebt het je eigen gemaakt en daarom valt het nog amper op. Iets dat steeds groter is geworden, het hoort bij je, denk je. Deze gebeurtenissen zijn de drijfveer achter alle negatieve gedachten.

 

Jouw looks zeggen niet wie jij bent

 

Velen denken dat hoe je eruit ziet, bepaald wie je bent. Dit is dan ook vaak een oorzaak van het negatieve lichaamsbeeld. Er wordt een te grote nadruk gelegd op het uiterlijk, daardoor raak je ervan overtuigd dat je uiterlijk in grotere maten bepaalt wie je bent, dan dat je persoonlijkheid doet. Leg de nadruk is op andere eigenschappen, eigenschappen die niets te maken hebben met hoe je eruit ziet. Over welke kwaliteiten of eigenschappen ben jij tevreden? Wat waardeer je bij de mensen om je heen? Leg de focus is hier op, in plaats van op je uiterlijk. Je moet gaan beseffen dat je uiterlijk in veel mindere mate vertelt wie je bent, je persoonlijkheid is uiteindelijk hetgeen dat telt.

 

Je hoeft er niet altijd op je best uit te zien (doe het als je je er goed bij voelt, als je het ook echt wilt en het gemeend is). Het komt anders over als een plicht om er steeds weer op je best uit te zien, niet omdat je het ook echt wilt. Wanneer je het doet als je er ook zin in hebt, haal je er alleen maar energie uit. Wanneer je het elke dag doet en het lukt steeds vaker niet, voelt het als falen en dat willen we niet. Wat zal er gebeuren als je het een keer niet doet? Hoe weet je dat je je aan je plicht hebt gehouden als het toch subjectief is? Het is heerlijk om er goed uit te zien, maar probeer het vaker los te zien. Anderen zijn lang niet zo kritisch over je lichaam, dat ben je zelf.

 

 

Je verlangt van jezelf vaak meer perfectie dan dat je dat van anderen doet, dus wees ook is een beetje liever voor jezelf en ben ook jezelf!

 


Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Zoe (woensdag, 15 mei 2019 07:27)

  Wat een fijne post! Leuk om te lezen dat mensen elkaar inspireren om een positief zicht te hebben op zichzelf !

 • #2

  Lotte c (woensdag, 15 mei 2019 08:34)

  Goed artikel! Ik heb daar qua uiterlijk nooit zo'n last van ( ik werk met modellen en denk altijd, ach, ik krijg niet betaald om slank te zijn Haha) maar wel op andere vlakken. Succes meten aan anderen. Zal ook eens wat meer op mijn kleine succesjes gaan focussen en minder op "wat er nog beter moet"

 • #3

  Beauty By Bibi (woensdag, 15 mei 2019 09:20)

  Wat een mooi artikel! Je persoonlijk is wie je bent, helemaal mee eens.

 • #4

  The lemon kitchen (woensdag, 15 mei 2019 10:53)

  Altijd goed om trots op jezelf en je lichaam te zijn, ondanks dat je het anders wilt

 • #5

  Nicole Orriëns (woensdag, 15 mei 2019 10:58)

  Hoewel je looks zeker niet zeggen wie je bent, kunnen ze wel wat over je vertellen is mijn ervaring. tegelijkertijd is het niet fijn om op je uiterlijk beoordeeld te worden inderdaad.

 • #6

  Wanda (woensdag, 15 mei 2019 20:23)

  Vroeger had ik meer moeite met mijn lichaam dan tegenwoordig, maar het heeft echt wel tijd gekost om een minder negatief zelfbeeld te krijgen.

 • #7

  debbie (donderdag, 16 mei 2019 11:23)

  mooi artikel!! ik ben 38 en houd van mijn lichaam zoals ik er nog nooit van gehouden heb
  ouder worden, word makkelijker ;)