· 

Meditatie en loslaten

Je kent deze dagen vast als geen ander, de dagen waarop honderden dingen op je af komen. Mensen die iets van je willen, je telefoon die continu ligt te trillen, dingen die je ´moet´ doen van jezelf. Het is lastig om niet overal meteen aandacht aan te geven, want dan loopt je hoofd over. We moeten de boel los proberen te laten, meditatie kan daarbij een uitkomst zijn.

 

We zijn vaak geneigd om ons vast te houden aan allerlei dingen, dingen waar we moeilijk afstand van kunnen doen of verder niet op in willen gaan. Bijvoorbeeld angsten, het verleden, oude relaties, stress of spanningen. Wil je je hoofd leeg maken, dan is het de kunst om te leren deze zaken los te laten. Het kunnen de kleinste dingen zijn, dingen zoals gewoontes waar je je maar aan vast blijft klampen.

 

Verlichting

 

Volgens het Boeddhisme is het doel uiteindelijk van meditatie dat je verlichting vind, loslaten maakt hier deel van uit. Het is echt niet raar als jij het lastig vindt om van bepaalde dingen afstand te doen, om dingen los te laten. Nog beter: deze dingen maken je bijvoorbeeld heel blij en het is dan misschien tegelijkertijd gewoon eng om er afstand van te doen.

 

Leven en loslaten is dan ook erg lastig en vraagt veel van je. Vaak zeggen we ook: ‘’je moet het gewoon loslaten.’’ Hoe lastig is dat? We hebben geen idee eigenlijk wat het precies inhoud en hoe we dat dan ook echt los moeten gaan laten en toe moeten gaan passen.

 

Maar wat versta je onder loslaten?

 

Even kort uitgelegd: loslaten betekent dat je je niet vastklampt aan bepaalde dingen of zaken in het leven om je comfortabel of blij te voelen, maar dat je die rust en blijheid juist ervaart in het loskomen van die dingen. Wat dan weer betekent dat je die dingen (mensen, relaties, emoties, werk) niet nodig hebt om jezelf ‘’compleet/heel’’ te voelen.

 

We gaan in deze tijd zo makkelijk mee in de rush van de maatschappij, de haast en de drukke schema’s – taken die af moeten en als dat klaar is, dat er pas ruimte is om gelukkig te zijn. De kunst is dan juist om door deze belangrijke zaken niet afgeleid te worden, maar juist van het vinden van jouw eigen rust en blijheid een prioriteit te maken!

 

We moeten loslaten van het loslaten

 

 

Let it go! Nothing more, nothing less. Meditatie is een fijn middel om de rust te vinden die ruimte maakt om los te laten, maar kijk hierbij uit dat je je in de drang naar loslaten op zijn beurt niet vast gaan klampen aan de meditatie. Loslaten en je nergens aan verbonden voelen, geen verplichting voelen, dat moet je mindset zijn. Het hele leven bestaat uit zaken waar we ons aan vast kunnen klampen, dus genoeg om over na te denken en voor op te passen. 

 

 

Hoe helpt meditatie bij loslaten?

 

Zoals eerder gezegd: het is een mindset. Je moet niet denken dat je dit maar even doet en dan maar los kan laten. Het gaat om het accepteren van een bepaalde situatie in plaats van je druk maken en juist van de situatie te ontsnappen. Meditatie is een oplossing bij het loslaten, dit proces gaat steeds een stukje makkelijker naarmate je het vaker doet. Zet kleine stapjes en maak je niet druk als het allemaal niet in een keer lukt, je bent ook maar een mensen en hé, het leven is oké.

 

Focus op je ademhaling

 

Als je in een lastige situatie zit die bepaalde aandacht van jou vraagt, is het fijn om even een stap terug te nemen en te focussen op je ademhaling. We nemen een koude winterdag als voorbeeld: je staat buiten op de trein te wachten en je bibbert van de kou, je baalt  en je probeert je maar te verzetten tegen die koude wind. Je kunt ook de situatie accepteren en er voor kiezen die koude lucht bewust in te ademen in plaats van boos voor je uit te kijken met optrokken schouders. Adem rustig in via je neus en uit via je mond, herhaal dit een paar keer, accepteer de situatie en probeer de gespannen situatie los te laten.

 

Mindfulness

 

Er zijn momenten dat we blijven hangen in een geïrriteerde, boze stemming, hoe vervelend is dat. Het leidt alleen maar tot negatieve gedachten en gaan ons er niet beter door voelen. Mindfulness meditatie kan ervoor zorgen dat je je hoofd weer leeg kunt maken, om die boosheid te laten gaan en je irritatie te verminderen. Waarom ben je zo boos of geïrriteerd? Bekijk de situatie eens, bewust, laat de gedachtes opkomen en accepteer ze. Laat het los.

 

Tegenwoordig hebben we alleen maar stress, de hoge verwachtingen zorgen ervoor dat we erg druk zijn en zo ons stressniveau opkrikken. Ga op een manier zitten waar jij je prettig bij voelt met je handen op je knieën en je handpalmen richting het plafond. Adem eens goed in door je neus en focus je hierop. Haal nog een dieper adem en leg de focus op je lichaam, vind daar een plek van rust en adem hier naartoe. Maak deze plek groter, laat de plek van rust je hele lichaam vullen. Laat het los.

 

Soms kunnen we met kleine aanpassingen al een hoop veranderen.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Renée van der Hoff (dinsdag, 11 juni 2019 15:02)

  You go girl!

 • #2

  Malou (woensdag, 12 juni 2019 17:12)

  Wat interessant! Vooral dat mindfulness spreekt me heel erg aan!

 • #3

  Jeannet (woensdag, 12 juni 2019 22:20)

  Ik heb het nooit gekund, meditatie. Ik vind het knap als je het kan. Loslaten kan ik daarentegen heel goed, haha. gr.

 • #4

  Engelina Fenn (donderdag, 13 juni 2019 15:30)

  Mijn idee: Laat los wat je niet kan veranderen en veranderen datgeen wat je zelf kan.
  Meditatie is niet echt mijn ding, omdenken wel! :)

 • #5

  Sabine (vrijdag, 14 juni 2019 09:46)

  Mooi stuk � ik mediteer al lange tijd en het heeft mij uit een depressie geholpen, dat was flink loslaten zeg maar � Elke avond neem ik even die tijd voor mezelf, al is het maar 5-10 minuten. Je slaapt ook beter als je hoofd meer leeg is. Ik hou evan�


Volg je mij al op Instagram?