· 

Er is meer nodig voor zelfvertrouwen

We zijn tegenwoordig ontzettend veel bezig met (positieve) mindset, onze lifestyle en zelfliefde. De artikelen en de boeken zijn niet meer weg te denken, we zouden hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen. Wat blijkt, er zijn nog veel mensen onzeker, vertrouwen meer op veiligheid dan op zichzelf. Waar komt dit vandaan? Dat komt omdat er meer nodig is dan een positieve mindset, dit is niet het antwoord op meer zelfvertrouwen.

 

We zijn allemaal (wel is) onzeker, dat hoort nou eenmaal bij het leven en dat is volkomen normaal. Dingen in het leven staan nou eenmaal niet vast, het is onvoorspelbaar en dat maakt ons onzeker. We hebben allemaal twijfels en we maken allemaal onze tegenslagen mee. Het moment dat je je hier in ieder geval al bewust van word, is het moment dat je al iets meer zekerheid krijgt. We hebben geen controle over het leven, al proberen we die maar al te hard te krijgen. Het is daarom belangrijk om te kijken waar zelfvertrouwen nou uit bestaat, zodat je praktisch je zelfvertrouwen kan aanvullen en verder kan ontwikkelen.

 

Boost je zelfvertrouwen

Je kent vast wel de bekende ‘vicieuze cirkel’, zo zit dat ook met zelfvertrouwen. Het is een proces die je keer op keer weer doormaakt: beschouwen, acceptatie, voelen, balans, goeie mindset en loslaten. Als je al deze ingrediënten bij elkaar stopt, dan heb je zelfvertrouwen. Wanneer je zelfvertrouwen hebt, vertrouw je er op dat je situaties en momenten aan kan en dat goed goed is, dat je niet meer kunt doen dan je best. Je weet tenslotte dat wat je dan ook doet, het altijd genoeg is omdat het leven een groot proces is.

 

Er komen ook momenten voor in het leven dat je even geen controle hebt, de fundering van zelfvertrouwen kan hierdoor zonder moeite in elkaar storten. Het is normaal, maak je geen zorgen. Door je fundering weer langzaam op te bouwen, groeit je zelfvertrouwen weer. Daarom is het des te beter om alle losse ingrediënten van zelfvertrouwen te snappen, zodat je sneller weer op de rit komt de goeie kant op.

 

Acceptatie

Het leven laat zich niet beïnvloeden, hij is zoals hij is. Maar hoe zit dat dan met onze eigen wil? Vaak denken we dat we varen op ons zelfbewustzijn, maar onze hersenen hebben allang besloten welke kant we op gaan, al voordat we actie ondernemen. Vertrouwen op je intuïtie is hierbij heel belangrijk, zodat je keuzes kunt maken voordat je vaart op oude gewoontes. Wanneer je dit niet doet, functioneer je op de automatische piloot en sta je niet dicht genoeg bij jezelf. Dit kan uiteindelijk leiden tot minder zelfvertrouwen, omdat je misschien niet altijd achter je eigen keuze staat: je doet het immers altijd zo, waarom nu dan niet? Maar we hebben ook een kracht om het leven te sturen en onze eigen keuzes te maken, we hebben alleen geen controle op de situaties hoe ze zich ontwikkelen. Je kan het leven niet maken zoals je echt zou willen, maar je hebt wel de keuze welke richting je op gaat, daar heb je wel de regie over.

 

Acceptatie is zo belangrijk, zeker omdat de uitkomst van je keuze niet altijd te voorkomen is. Je moet accepteren dat je niet altijd de controle hebt en dat dingen mogen zijn zoals ze zijn. Door dit te beseffen en het los te laten, is de klap veel minder hard en breekt je zelfvertrouwen niet af.

 

 

Beschouwen

Goed of fout bestaat niet, dit komt omdat je nooit het totaalplaatje ziet. Zo kan een burn-out nu heel erg aanvoelen, terwijl het achteraf de sleutel is naar een beetje zelfontwikkeling. Het leven bestaat uit allemaal hoofdstukken, we sluiten elke keer weer een hoofdstuk af. Hierdoor is er altijd licht aan het einde van de tunnel, ook al zien we die soms niet. Achteraf zien we altijd in waarom iets gebeurde in het leven. Door te beschouwen zal je de controle meer loslaten en krijg je meer zelfvertrouwen. Er is geen eindstation, we gaan van situatie naar situatie. Hierdoor kun je wellicht meer afstand doen van moeilijke situaties.

 

 

Voelen

Om een evenwichtig leven te hebben, is het van belang dat we onze emoties er laten zijn. We zitten veel te veel in ons hoofd en negeren zo onze emoties, terwijl deze emoties juist een functie hebben. Ze zijn er om jou iets duidelijk te maken, daarom verdienen ze het ook om gevoeld te worden. Wanneer je je emoties toelaat, is het niet meteen een teken dat je je erdoor moet laten leiden. Maar je erkent ze en gaat dan bepalen welke richting je op gaat. Emoties mag je accepteren, mogen er zijn. Wanneer je er wat mee gedaan hebt, mogen ze (als je wilt) weg.

 

Balans

Evenwicht tussen yin en yang, tussen donker en licht. Met ons bewustzijn bewandelen we vaak een pad, maar vaak  zijn we bang voor onze niet verlichte gedachten. Onze donkere kant mag er ook zijn, omdat we nou eenmaal uit donker en licht bestaan. Het evenwicht tussen yin en yang zorgt voor meer balans en stabiliteit, je kiest namelijk met welke emoties je iets doet en met welke niet.

 

De mens is nou eenmaal zo dat we soms iets tegen ons zin in doen en dat is helemaal oké. Zodra je dat kunt accepteren en begrijpt waarom je die keuze maakte, kan je het loslaten welke emotie je wilt en de andere kun je omzetten in een actie. Hierin groei je en krijg je meer vertrouwen.

 

(Positieve) mindset

Het hebben van een goede mindset helpt zeker bij meer zelfvertrouwen, het is alleen niet het enige wat we nodig hebben. Een goede mindset creëer je door de keuze te maken om constructief te denken. Het hoeft niet altijd positief te zijn, want in een moeilijke situatie kan je niet altijd denken ‘’het is prima, komt wel goed’’. Je kan het dan wel los laten, maar in je systeem blijft het sudderen. Dit zorgt ervoor dat je nog jaren rond loopt te broeden op emoties die alsnog netjes wachten om erkent te worden. Constructief denken is daarom fijn: deze situatie is rot, het is logisch, maar ik besluit er constructief mee om te gaan voor de best haalbare situatie.

 

Loslaten

Het is krachtig om aan te geven als iets niet bij je past, door iets los te laten. Hierdoor creëer je een omgeving die je steunt en omhoog haalt, iets waardoor je je geïnspireerd voelt en het beste uit jezelf kunt halen. Echte vrijheid zorgt voor evenwicht, meer zelfvertrouwen en is daarom ontzettend belangrijk om mensen om je heen te hebben die jou snappen en steunen. En nee, ze hoeven het echt niet altijd met je eens te zijn, maar ze laten jou wel in jouw eigen waarden en dragen daarmee een steentje bij aan meer zelfvertrouwen.

 

Samen bereiken meer dan één, zorg ervoor dat je een fijne en veilige omgeving hebt.

Mensen horen je op te tillen in plaats van omlaag te halen, alleen dan kun je meer zelfvertrouwen krijgen.

 

 

The road to success

Er zijn verschillende stappen die je brengen naar meer zelfvertrouwen, elk belangrijke elementen op zich. Het is een kaartenhuis die onderhouden moet worden, want bij een disbalans en het kaartenhuis stort in. Wanneer je het ene element aanpakt, kun je daarop verder bouwen. Iedere keer dat je bewust werkt met deze elementen, transformeer je sneller en bewusten en zal je zelfvertrouwen ook toenemen.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Gerrie Kamphuis (dinsdag, 21 mei 2019 06:42)

  Geweldig geschreven en mooi om te lezen.

 • #2

  Emma - ambitiemma.com (dinsdag, 21 mei 2019 09:28)

  Mooi artikel. Ik herken hier wel het een en ander in.

 • #3

  nicole orriens (dinsdag, 21 mei 2019 11:32)

  Ik vind de vergelijking met een kaartenhuis leuk. Hoewel het ook we aangeeft hoe fragiel het allemaal kan zijn....

 • #4

  Mariëlle (dinsdag, 21 mei 2019 12:17)

  Sommige mensen hebben er zeeën van en andere twijfelen over alles wat los en vast zit. Werken aan teveel of te weinig zelfvertrouwen is niet gemakkelijk. Ik merk dat nu ik zwanger ben ik door de hormonen aan alles twijfel. Zo irritant. Hopelijk is dat na de geboorte weer over...

 • #5

  Amelie van Writings by Amelie (dinsdag, 21 mei 2019 18:09)

  Zoveel waarheden in deze blogpost. Ik vind de vergelijking met een kaartenhuis mooi!

 • #6

  Jeannet (woensdag, 22 mei 2019 09:21)

  Tja, emoties, daar kunnen wij vrouwen wat van. Soms gieren ze de pan uit, maar dat heeft alles met onze hormonen te maken. Laten we ervan genieten, ik ben zo blij dat ik een vrouw ben! gr. Jeannet

 • #7

  Vicky (woensdag, 22 mei 2019 12:55)

  Het is niet altijd even simplel maar zeker mogelijk �

 • #8

  Beauty By Bibi (woensdag, 22 mei 2019 19:10)

  Wat kan je toch mooi schrijven en allemaal waar!

 • #9

  The lemon kitchen (maandag, 27 mei 2019 08:36)

  Mooi stuk heb je geschreven zeg!

 • #10

  Joanne (vrijdag, 31 mei 2019 20:37)

  Zelfvertrouwen is inderdaad te verkrijgen door meerdere punten, niet alleen je mindset. Mooi geschreven !