· 

Misverstanden van een burn-out

Vaak hebben we een bepaald beeld van een burn-out, we denken veelal dat het komt door (te) hard werken. Het is deze tijd een onderwerp die vaak voorbij komt en daarom zou het fijn zijn dat we deze misverstanden de wereld uit kunnen helpen. Hiermee hoop ik meer inzicht te creëren rondom een burn-out, wat het is en hoe je deze kunt aanpakken.

 

''Je werkt (te) hard''

 

We denken vaak dat iets psychisch maar door één ding komt. Zo wordt er vaak gedacht dat je een burn-out krijgt door te veel werken, ontstaat een eetstoornis door angst om dik te worden, het ontstaat juist door verschillende (persoonlijke) oorzaken en heeft vaak een lange geschiedenis. Veranderingen in je leven op gebied van werk en privé kunnen dit proces versnellen. Het gaat bij een burn-out dus niet over (te) hard werken, maar op de manier hoe je werkt. Welke emotie zorgde ervoor dat jij bent doorgegaan en geen grens meer had, welke overtuigingen hebben hieraan bijgedragen? Je bent het contact met jezelf en je gevoel kwijtgeraakt, je gaat maar door. Dit zijn allemaal punten die er aan bijdragen dat je accu leeg begint te raken.

 

‘’Wat ben jij een watje’’

 

Mensen die uiteindelijk een burn-out oplopen zijn geen watjes, het zijn juist hele sterke mensen in deze maatschappij! Mensen die de jaren door gewerkt hebben op wilskracht, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, dat zijn de mensen die vaak een burn-out oplopen. De perfectionisten, de betrouwbare collega die altijd voor je klaar staat, reorganisatie, fusies. Dit zijn voorbeelden van slachtoffers van een burn-out. Wanneer je over je mentale – en emotionele grens heen gaat, dat is het moment waarop het kaartenhuis instort. Uiteindelijk raak je uitgeput en wordt het je allemaal te veel.

 

''Vergelijk het met een depressie''

 

Fout, een burn-out en een depressie zijn compleet andere situaties. Wanneer je spreekt van een depressie, dan heb je aanhoudende gevoelens van neerslachtigheid en somber zijn. Wanneer er een nieuwe dag aanbreekt heeft iemand met een depressie ontzettend veel moeite om het bed uit te komen, in de avond worden ze vaak energieker. Mensen met een burn-out hebben enkel depressieve buien, zijn volledig uitgeput, moe en lusteloos. Met een burn-out komen vaak ook slaapproblemen om de hoek, omdat het zenuwsysteem continu overuren maakt. Depressie is een stemmingsstoornis, een burn-out is een energiestoornis.

 

''Overspannen en burn-out''

 

Er zit nogal een verschil tussen overspannen zijn en burn-out klachten ervaren. Wanneer we spreken over een burn-out moet je eerst 12 fases doorlopen: verminderd functioneren, stress, slecht slapen, mentale vermoeidheid. Dit zijn allemaal klachten die je bij overspannenheid en een overmaat van stress hebt. Het zijn klachten die prima te behandelen zijn, vaak zijn ze ook van tijdelijke aard. Als we het hebben over een burn-out dan functioneer je helemaal niet meer. Fysiek ben je op, je bent te lang doorgegaan. Je concentratie is niet meer wat het was en je bent zwaar overprikkeld. Bij een burn-out is het dan ook raadzaam om het onder begeleiding te doen van een coach of therapeut.

 

''Alleen praten is genoeg''

 

Wanneer je door de molen bent gehaald en er dan een burn-out uit is gekomen, word je vaak doorverwezen naar een psycholoog. Ik ga je vertellen, dit is niet genoeg. Wanneer we in een lange periode van stress hebben gezeten, zonder rust of ontspanning, dan zijn de bijnieren uitgeput, je bent overprikkeld en je hormonen doen maar wat. Dit alles zorgt er uiteindelijk voor dat je geen puf meer hebt, daarom is behandeling op mentaal gebied belangrijk. Patronen veranderen, diepgaande emotietherapie en fysieke behandeling. We moeten die ongewenste overtuigingen weghalen en het lichaam weer volledig laten ontspannen.

 

''Stop met intensief sporten''

 

Als iemand de diagnose burn-out krijgt, wordt vaak geadviseerd te stoppen met hardlopen, te stoppen met intensieve krachtsport. Hiermee jagen we de bijnieren op, dat is juist hetgeen wat we willen vermijden. Eén keer per dag wandelen is in het begin al genoeg. Je zult ook merken dat je dan al snel moe bent, want je bent bezig om weer op te krabbelen. Rustig bewegen en de inspanning pas opvoeren zodra je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent, dat je weer meer energie krijgt.

 

''Een jaar thuis zitten''

 

Er wordt vaak gedacht dat je meteen een jaar uit de running bent als je met een burn-out kampt, maar dit is per persoon verschillend. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat in Nederland mensen met een burn-out gemiddeld 242 dagen thuis zit, dat ik ruim 8 maanden. Dit is enkel in het geval wanneer ze vooral cognitief behandeld zijn en er geen aandacht is besteed aan het uitgeputte lichaam en vastzittende emoties. Door een goede behandeling, vaak multidisciplinair, kun je binnen 12 weken alweer aan het werk.

 

''Nooit meer een leuke functie''

 

 

Vaak heb je juist leuker werk naderhand! Veel mensen met een burn-out zeggen na afloop meer plezier te ervaren in het leven en waarderen het ook meer. Het leven na een burn-out geeft nieuwe of andere perspectieven en bied meer kans op geluk. Uiteindelijk leren we er alleen maar van en leren we onszelf beter kennen. Je hebt je grens bereikt en je weet dat je niet verder kan dan dat. Je gaat leren liever voor jezelf te zijn en dat genoeg ook genoeg is, dat het al goed genoeg is en het niet perfect hoeft te zijn.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 14
 • #1

  Daphne Lippmann (dinsdag, 30 april 2019 14:06)

  Heel herkenbaar al deze misstanden, heb zelf ook een burn-out gehad

 • #2

  Sabine (dinsdag, 30 april 2019 14:13)

  Zo herkenbaar, heb een burnout en erna een depressie gehad. Ruim 3 jaar een donkere periode gehad, van en naar artsen, psychologen pfff. Sinds januari 2018 echt meer mezelf, gestopt met werken in de detailhandel en werk nu in de zorg. Compleet anders maar de beste keuze ooit geweest! Voel me eindelijk weer wie ik écht ben.

 • #3

  Jeannet (dinsdag, 30 april 2019 14:34)

  Het lijkt me ellendig om dit mee te maken. Meestal is het gewoon dat er teveel nare dingen gebeuren tegelijkertijd. Of niet alleen nare dingen, maar teveel emotionele dingen. Bijzonder om te lezen, gr. Jeannet

 • #4

  Mieke (dinsdag, 30 april 2019 17:02)

  Ik word door mijn functie op het werk vaak met (collega's met) burn-out geconfronteerd.

  Heel herkenbaar die misverstanden. Goed dat je er aandacht aan besteed!

 • #5

  Wanda (dinsdag, 30 april 2019 20:14)

  Misschien niet helemaal te vergelijke, maar ik weet van mezelf dat ik erg gevoelig ben voor een winterdip/depressie en dan merk ik ook wel dat er veel misverstanden zijn. Het blijft ook gewoon een lastig iets, vooral als je er zelf nog nooit mee te maken hebt gehad.

 • #6

  Mandy (dinsdag, 30 april 2019 20:45)

  Over zulke dingen denken andere mensen zelf vaak te licht. “ maak je niet zo druk” ze zeggen nog net: stel je niet zo aan man. Jammer, hele goede blog heb je weer geschreven.

 • #7

  Xarifa (dinsdag, 30 april 2019 21:04)

  Ik vind het knap je dat je er zo open bent!

  www.enxaar.com

 • #8

  Marjolijn (dinsdag, 30 april 2019 21:26)

  Goed omschreven. Wijze woorden. Er zou meer goede hulpverleningmoeten zijn.

 • #9

  Wendy Schuchmann (dinsdag, 30 april 2019 21:28)

  Het is heel jammer dat zo veel mensen vooroordelen hebben over wat zij niet kennen. Goed dat jij met je ervaring bijdraagt aan een evenwichtiger beeld. Ik hoop ook dat je zult ontdekken wat goed is voor jou en waar jij blij van wordt.

 • #10

  nicole orriens (woensdag, 01 mei 2019 07:02)

  Goed uitgelegd! Vooral van dat hardlopen vond ik interessant, ook omdat er running therapie bestaat.

 • #11

  Janet (woensdag, 01 mei 2019 10:40)

  Zo jammer dat het vaak niet serieus wordt genomen en gezien wordt als 'aanstellen'. Ik ben een aantal jaren geleden overspannen geweest en kreeg toen gelukkig alleen maar liefdevolle reacties.

 • #12

  Manon (woensdag, 01 mei 2019 11:55)

  Leuk om te lezen. Ik wist dit allemaal niet, weer wat geleerd.

 • #13

  Gabrielle (donderdag, 02 mei 2019 11:02)

  Je bespreekt het allemaal erg interessant. Er zijn inderdaad veel misverstanden over, je werkt te hard is erg kort door de bocht.

 • #14

  Paulami (woensdag, 08 mei 2019 11:37)

  Thank you for bringing this up. Most of the times we overlook simple signs of burn out and realize it very late in life.