· 

Ontdekkingsreis naar jezelf

Het is altijd een dingetje geweest, het idee dat ik mezelf zou kunnen ontdekken en echt zou weten wie ik ben. Echt mezelf kan zijn. Voor iedereen is dit een belangrijk puntje, maar het is nog lang niet zo simpel als dat we denken. Mezelf ontdekken, graag! Maar waar moet ik beginnen en hoe doe ik dat eigenlijk? Waar moet ik in hemelsnaam beginnen met zo iets groots en zo persoonlijks?

 

Ik kan je hier geen duidelijk antwoord op geven, laat ik daar alvast mee beginnen. Het enige wat ik je mee kan geven zijn tips die ik in de loop der tijd op heb gedaan, stukjes die ik heb gelezen en ervaringen van mezelf en de mensen om me heen. Deze ontdekkingsreis hoeft geen vervelende reis te zijn en met elke stap die je zet, elke ontdekking die je doet, heb je weer een stukje gewonnen en kom je dichterbij jezelf.

 

We kunnen goed na-apen

 

Wanneer je zo dicht mogelijk bij jezelf wilt komen, moet je eerst anderen na gaan doen. Wanneer je dit doet, weet je pas echt wat bij jou als persoon past en wie je wilt zijn. Het is dus helemaal geen probleem om anderen een beetje na te doen, het kan juist helpen om uiteindelijk jezelf te worden. Het is eigenlijk ook best logisch, want het eerste wat we doen zodra we in contact komen met anderen, is het gedrag of de actie spiegelen wat de ander doet. Je doet eerst je ouders na als kind, daarna ga je de stoere klasgenootjes nadoen, iemand die je misschien kent van internet of tv waar je graag op wilt lijken. Vaak als we niet helemaal weten wie we zijn en willen zijn, gaan we anderen na doen om te kijken of dit echt bij ons past.

 

Wat als je alleen op de wereld zou zijn?

Een vraag die je wellicht zou helpen. Niet om volledig bij mijn innerlijke kern te komen, maar wel om net de juiste beslissing te kunnen maken die echt het dichtst bij mezelf ligt. Wat als je nou met niemand rekening hoeft te houden? Ouders die niets van je verwachten, niet met een vriend of vriendin die je een plezier wilt doen. Wat zou je kiezen als je met niemand rekening hoeft te houden?

 

Realistisch is het natuurlijk niet, er zijn genoeg dingen waar we rekening mee moeten houden en heel begrijpelijk dat je dat meeneemt in hoe je vandaag doet of bent. Ook al doe je er uiteindelijk niets mee, het kan zeker waardevol zijn om is na te denken wat je wel zou doen als je die vrijheid had. Misschien is dat net het stukje die jou uiteindelijk de juiste richting in stuurt, de richting die bij jou past.

 

 

Begin gewoon vandaag

Waar word je vandaag nou echt gelukkig van? Het kan iets heel kleins zijn, maar dingen die jou vandaag een goed gevoel geven zeggen zo veel over jou als persoon! In ieder geval over jou op dit moment en dat is het belangrijkste voor nu. Wat wil je doen vandaag? Wat wil je bereiken? Waar voel jij je goed bij? Met deze vragen kun je misschien al een hoop over jezelf ontdekken vandaag de dag.

 

 

Take your time

 

Een ontdekkingsreis neemt tijd in beslag, verwacht niet dat je een sprintje trekt en je de finish zo behaald hebt. Je hebt een heel leven, dus waarom zou je met een paar weken al die eindstreep willen halen? Het is een lange termijn project, iets wat veel geduld en tijd vraagt. Hoe graag je misschien ook wil dat je jezelf morgen al helemaal kent, het is niet realistisch en bovendien ook helemaal niet nodig. De mens bestaat uit zoveel interesses, talenten en valkuilen, dit zijn ook factoren die nog is kunnen veranderen naarmate je ouder word. Het is prachtig, maar ook erg ingewikkeld, dat hoef je echt niet in één dag helemaal uitgedokterd te hebben. Je hebt er een heel mensenleven voor, benut deze dan ook goed.

 

Het leven begint natuurlijk niet op het moment dat je dat helder hebt en je geen geheimen meer voor jezelf hebt, zeker niet. Het leven is al die tijd al begonnen en jezelf nog moeten ontdekken betekent niet dat alles altijd in de soep hoeft te lopen. Deze zoektocht hoeft geen last te zijn, je bent niet verloren tot je jezelf ontdekt hebt. Het hoeft geen reeks van chaos en onrust te zijn, geen zoektocht tot je eindelijk bij je eindpunt bent. Een eindpunt waarbij je pas weet waar je aan toe bent, als je je authentieke zelf hebt gevonden.

 

Die ontdekkingsreis van jezelf is meer dan een marathon. Iets waarbij je eindeloos nieuwsgierig mag zijn en blijven naar jezelf en jezelf steeds maar weer mag veranderen en ontdekken.

 

Je mag jezelf verrassen

Het moment dat jij uit je veilige zone kunt stappen, is het moment dat jij jezelf kunt verrassen en je ogen kunt openen. Pas in een nieuwe situatie of omgeving, leer je jezelf op andere manieren kennen. Een manier die je daarvoor nooit zou hebben ontdekt. Het is logisch, maar toch iets wat je soms heel bewust op zou moeten zoeken om het te kunnen beseffen. Door bepaalde situaties en omgevingen op te zoeken waar je jezelf minder thuis voelt, kom je er misschien ook achter dat er veel meer bij jou past dan dat je eerst zou denken. Iedereen is denk ik zo veel meer veelzijdig dan dat we denken, we hebben zoveel meer interesses, maar die moeten we eerst ontdekken en die ontdekken we misschien wel in totaal andere hoeken dan waar we nu zitten.

 

Het is spannend, dat ontkent ik niet, maar het kan je zo veel meer opleveren. Het ergste wat je misschien kan overkomen is dat het toch niets was en dat je het erbij kunt laten. Maar wanneer je het niet probeert, kom je er nooit achter. Misschien bevalt het zo goed en heb je weer een stukje van jezelf geleerd.

 

In de praktijk hield dit voor mij in om een periode gewoon dingen te proberen, dingen die ik normaal gesproken niet zou hebben gedaan. Ik probeer mezelf uit te dagen, te kijken wat echt bij me past en waarbij ik echt mezelf ben. Mezelf in ieder geval de mogelijkheid geven om te ontplooien. Mezelf opgeven voor een nieuwe cursus (of twee), een nieuwe hobby te zoeken. Het zijn soms de kleine dingen die een groot verschil maken, dingen waarin je net even een andere kant in kun slaan en meer kunt ontdekken over jezelf.

 

 

Hoe doe jij dat? Jezelf ontdekken en leren kennen?

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Caroline (zaterdag, 08 juni 2019 12:27)

  Zelf heb ik die behoefte helemaal niet, misschien ken ik mij al goed genoeg. Liever ga ik de wereld ontdekken, ik focus mij liever op al het moois en lieve mensen om mij heen.

 • #2

  Francis | Mamazetkoers (zaterdag, 08 juni 2019 14:53)

  Ik ken mezelf aardig goed, heeft overigens wel jaren gekost hoor. En soms trap ik nog weleens in mijn valkuilen maar dat is niet erg. Dat hoort ook gewoon bij het leven denk ik.

 • #3

  Renée (zaterdag, 08 juni 2019)

  Ik vind je blog nog steeds fantastisch, ik kan me er echt in vinden! Ik denk dat we continue bezig zijn met een zoektocht, zonder het echt door te hebben.
  Door tijd alleen te zijn en te reizen leer ik mezelf steeds beter kennen.

 • #4

  Wanda (zaterdag, 08 juni 2019 23:13)

  Naarmate ik ouder word, ken ik mijzelf en mijn valkuilen wel beter maar dat heeft inderdaad tijd nodig gehad.

 • #5

  Manon (zondag, 09 juni 2019 16:50)

  Ik vraag me wel af of ‘jezelf ontdekken’ niet iets van nu is. Waarom moet dat. Ik denk namelijk persoonlijk dat als je thuis in je pyjama in je eigen omgeving zeg maar, heus wel weet wie je echt bent.

 • #6

  Sabine (zondag, 09 juni 2019 18:04)

  Eigenlijk blijf je altijd leren van jezelf maar ook van anderen en het is niet eens perce slecht. :)

 • #7

  Jeannet (dinsdag, 11 juni 2019 13:39)

  Ik ben nu 60+ en nog verschuil ik me zelf achter een personage, althans bij sommige gelegenheden. Dat is, volgens mij, een kwestie van acceptatie, je kunt niet altijd "jezelf" zijn. Je anders voordoen dan je bent, is ook een deel van jouw persoon. Het hoort er allemaal bij. gr. Jeannet