· 

Signalen voor een vitaminetekort

Het te weinig eten kan grote gevolgen hebben voor je lichaam en gemoedstoestand, maar ook het te weinig eten van bepaalde vitamines. Het kan zijn dat je maanden lang met bepaalde lichamelijke klachten rondloopt, maar eigenlijk niet weet hoe dat eigenlijk komt. Misschien was het je opgevallen dat je de laatste tijd veel meer transpireert of dat je vervelende tintelingen in je handen of voeten had. Misschien ben je wel erg moe, bloed je tandvlees sneller of valt je haar uit. Deze klachten kunnen (het hoeft niet!) te maken hebben met een vitamine tekort.

 

Ik omschrijf een aantal van de veelvoorkomende lichamelijk klachten die je kunt krijgen bij een vitaminetekort, wees je ervan bewust dat dit niet altijd een gevolg is van een vitaminetekort. Raadpleeg een arts altijd hierbij voor advies, blijf niet te lang doorlopen met klachten.

 

Breekbare nagels en haren
Dit is veelal het gevolg bij een tekort aan biotine of vitamine B7. Voedingsmiddelen die dit veelal bevatten zijn bijvoorbeeld vlees, vis, zuivel, noten, zaden, spinazie, broccoli, bloemkool, zoete aardappel, gist, volle granen en bananen.

 

Rode of witte bultjes op je huid
Dit is het gevolg van een vitamine A en C tekort, je huid kan een soort kippenvel achtige bultjes krijgen. Deze vitamine zitten bijvoorbeeld in gevogelte, vis, vlees, donkergroene bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden en volle granen, eieren, zuivel en zetmeel rijke producten.

 

Bloedend tandvlees
Door een tekort aan vitamine C kun je sneller bloedend tandvlees krijgen, zoals hierboven vermeld kun je het aanvullen met een hoop voedingsmiddelen. Eet vooral elke dag 2 stuks fruit.

 

Rusteloze benen
Het restless legs sydrom ook wel, je weet ongetwijfeld wel waar ik het over heb. Dit kan komen door een tekort aan ijzer, door je ijzergehalte te verhogen kunnen de klachten al snel verminderen. Eet vooral vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, donkere bladgroente, volkoren granen, zaden en noten. Het drinken van koffie of thee met theïne kan je beter laten.

 

Een schilferige hoofdhuid
Last van roos? Het zou kunnen zijn dat je een tekort aan zink, vitamine B2, B3 en B6 hebt. Voedingsmiddelen met deze vitaminen zijn vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivel, peulvruchten, volkoren granen, groene groente, noten en zaden.

 

Haarverlies
Valt het je op dat je wat meer haar verliest, dan zou je wel is een tekort aan vitamine B3 en B7 kunnen hebben. Dit zit in onder andere vlees, vis, peulvruchten, eieren, noten en zaden, donkergroene bladgroente en volkoren granen.

 

Meer transpireren
Een tekort aan vitamine D kan een teken zijn dat je nu wat meer transpireert dan normaal.

 

Extreme vermoeidheid
Heb je het gevoel dat je de laatste tijd moeier bent dan normaal, dat je gedurende overdag continu vermoeid bent en je nergens goed op kunt concentreren. Het gekke is dat je wel elke nacht voldoende slaap krijgt, maar je toch vermoeid weer opstaat. Er kan dan sprake zijn van een vitamine B12 te kort. Een B12 tekort komt veel voor bij veganisten, want de producten zitten in dierlijke producten zoals: vlees, vis, eieren, zuivel, boter, kwark en yoghurt. Veganisten wordt dan aangeraden om een vitamine B12 supplement te slikken. Gevolg is ook dat je vermoeide ledenmaten kunt hebben, een doof of tintelend gevoel.

 

Somber voelen
Ben je neerslachtig en negatief de laatste tijd, dan kan dit te maken met een vitamine D tekort. Vitamine D is een in vet-oplosbare vitamine. De zon is onze belangrijkste bron van vitamine D, het is dan ook een van de weinige vitamines die het menselijk lichaam zelf aan kan maken. Voedingsmiddelen zoals vette vis zoals zalm of makreel zijn de beste voedingsmiddelen voor vitamine D, eieren en champignons bevatten ook redelijk

wat.

Mensen die minder in de zon komen, zoals bijvoorbeeld ouderen wordt dan ook aangeraden  extra vitamine D te slikken. Zeker in de winter, als men minder vaak buitenkomt.

 

 

Je kunt dus een hele hoop vitamines uit voedingsmiddelen halen, zolang je maar voedzaam en gevarieerd eet. Wees ook bewust van wat je allemaal eet, daar valt en staat een hele hoop mee. Wanneer jij bewust bent van je eten, weet je ook hoe je je voelt en wat je echt binnenkrijgt. Luister naar je lichaam en vang signalen op als die er zijn. 

 

Herken jij jezelf hierin

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Alexandra (donderdag, 27 juni 2019 17:25)

  Ik ben met een gezondere levensstijl begonnen en daarvoor veel meer groenten gaan eten. Ik heb nu veel meer energie. Goede voeding maakt veel uit.

 • #2

  nicole orriens (vrijdag, 28 juni 2019 10:50)

  Dat zijn goede punten om op te letten. Ik hoop dat ik voldoende gezond eet om ze te vermijden.

 • #3

  Renée (vrijdag, 28 juni 2019 14:09)

  Ik ben 11 jaar vegetarisch geweest, maar linkte mijn vermoeidheid nooit aan mijn eetpatroon. Gelukkig heb ik geleerd dat ik ben wat ik eet en ben ik niet meer strikt vegetarisch.

 • #4

  Sherry (vrijdag, 28 juni 2019 23:59)

  Goed artikel. Bloedend tandvlees daar heb ik vaak last van. Ik ga toch maar mijn vitamine c even checken.

 • #5

  Jouvence.nl (zaterdag, 29 juni 2019 11:37)

  Fijn dat je dit deelt en goed om te weten!

 • #6

  Kevin - JustKVN (zaterdag, 29 juni 2019 17:24)

  Wat goed dat je dit deelt.. Ik wist de helft niet. Ga zeker hier opletten

  Thanks

 • #7

  Mandy (zaterdag, 29 juni 2019 20:22)

  Wat een goede blog! Zeker heel goed om vitamines te slikken als je last hebt van zulke dingetjes

 • #8

  Manon (zaterdag, 29 juni 2019 21:09)

  Ik heb wel last van haaruitval, dus ik ga eens dit onderzoeken.

 • #9

  Yousra Yasmine (zaterdag, 29 juni 2019 22:31)

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Het is zeker een aanrader om eerst bloed te laten prikken bij de huisarts en om dan vitamines bij te slikken als dat nodig is!

  http://yousra-yasmine.nl

 • #10

  hippiemeisje.com (zondag, 07 juli 2019 15:28)

  Dat zijn zeer goede signalen om in het oog te houden inderdaad. Ik moet ook vrij regelmatig mijn bloed laten controleren eigenlijk, dan heb je ook een vrij duidelijk beeld. Vooral vit b12 lijk ik vaak te kort te hebben....