· 

Ik stop met vergelijken

Vrijwel iedereen heeft hier wel last van, onszelf vergelijken met anderen. De een heeft er meer last van dan een ander natuurlijk, maar er zijn genoeg mensen die het vaker doen dan dat goed voor ze is. Ik moet je toegeven dat ik hier ook aan meedoe, ik betrap mezelf er ook nog wel is op dat ik mezelf ga vergelijken en ik ben vast niet de enige.

 

Het is menselijk, laat ik dat maar even voorop stellen. Dat het iets menselijks is, dat is fijn, je kunt er dus op zich niet zo heel veel aan doen. Hoe je ermee omgaat, daar kun je wel iets aan doen. Wanneer je je er bewust van bent, kan je er wat aan veranderen.

 

Het is niet eerlijk

 

Als we echt realistisch gaan vergelijken, komen we erachter dan het volslagen kansloos is en er niets te vergelijken is. Je zou jezelf moeten vergelijken met iemand die hetzelfde in het leven staat zoals jij en die is er niet, want iedereen leeft zijn of haar eigen leven. Uiteindelijk gaan we onze minder goede kanten vergelijken met de beste kan van een ander, klinkt niet logisch toch? Het is niet eerlijk tegenover jezelf en ook niet tegenover de ander.

 

Ik ben een kluns in de keuken, ik moet echt stap voor stap alles van een recept volgen en alsnog vind ik het nog nergens naar smaken. Ik heb het gevoel gewoon niet, ik heb de creativiteit en de timing gewoonweg niet. Vaak zoek ik inspiratie op of zie ik op mijn feed op Instagram lekkere recepten voorbij komen en mooie gerechten, dat wil ik ook kunnen. Ik ga mezelf als het ware vergelijken met iemand waarbij koken zijn of haar tweede natuur is, een skill die diegene bezit.

 

Meten

 

Wanneer je jezelf gaat vergelijken met anderen, ga je elkaar eigenlijk meten. Je bent bezig om de waarden te meten, tegenover die van elkaar of tegenover honderd andere mensen. We vergeten alleen dat sommige dingen niet te meten zijn, zoals liefde bijvoorbeeld. Positiviteit is niet te meten, die twinkeling in je ogen. Eigenlijk is alles wat de mens leuk vind niet te meten, dus waarom zou je alles wat misschien wel te meten is blijven overdenken? Als dat uiteindelijk het meest onbelangrijke blijkt te zijn?

 

Je gaat een avondje uit en je wilt er natuurlijk wel leuk uit zien, we doen allemaal wat meer ons best voor de spiegel om het beste in onszelf naar boven te halen. Hoe leuk is het om jezelf op te tutten? Al snel ga je je dan afvragen of het wel leuk genoeg is, of je je wel goed genoeg opgemaakt hebt. Wanneer je aankomt op de plek van bestemming heb je het idee dat anderen er veel leuker uitzien dan jij, haar kleren zijn veel mooier dan de jouwe en het staat haar zo goed. Al die mensen zien er prachtig uit, maar jij ook! Jij mag er net zo zijn als al die andere mensen die jij  zo bewonderd, je bent er om het naar je zin te hebben, niet om jezelf ongelukkig te maken met onnodig piekeren.

 

Het kost veel tijd en energie

 

Het is vermoeiend, tijdrovend en je kunt nergens anders meer mee bezig zijn. Het kost kostbare tijd en energie zonder dat het je überhaupt iets oplevert, tijd die je beter had kunnen gebruiken voor iets wat je wel leuk vind. Op een goede dag ben je zo uren verder en blijf je enkel met een onzeker gevoel zitten, voel je je rot. Je verdient zo veel beter, het is ’t niet waard.

 

 

Als ik eenmaal het gevoel heb dat ik minder ben, als ik mezelf weer is vergeleken heb met een ander, kan het mijn hele dag in beslag nemen. Ik sta er mee op en ik ga ermee naar bed, ik ben er niets mee op geschoten. Mijn vriend merkt het, de mensen om me heen valt het op en op mijn werk ben ik snel afgeleid. Ik ben de enige die hier zoveel tijd en energie in stop en ik ben ook de enige die hier niets mee opschiet. Ik kan er net zo goed een leuke en fijne dag van maken, de kans is dan groot dat ik er in de avond geen last meer van heb.

Vergelijken legt de focus op verkeerde personen

 

De focus op jezelf heb je nu weerlegd naar de ander, je bent eigenlijk niet meer met jezelf bezig. Je hebt alleen nooit controle over een ander, je bent alleen de jouwe kwijt. Je kan alleen jouw eigen leven controleren, dus leg je aandacht daarop en doe daar wat mee.

 

Ik zie alleen maar wat zij wel hebben en ik niet, soms ben ik niet eens bezig met hoe zij eruit zien. Ik vergelijk mezelf ook wel is met andere dames. Ik omring mezelf enkel met negatieve energie en gedachten, richt mijn aandacht continu op die dames en daarna is mijn energie op. Als ik dan ’s avonds op de bank zit besef ik me wat ik allemaal had kunnen doen met die verspilde energie, ik had positieve dingen kunnen doen en er wat uit kunnen halen.

 

Er zijn geen grenzen

 

We vinden altijd wel weer iets wat we kunnen vergelijken, er is geen grens hiervoor. Hoeveel successen je ook behaald hebt, er zullen altijd dingen zijn die je minder aan jezelf vind dan bij een ander. Dat is niet omdat je zo goed kunt zoeken, maar omdat het ook echt zo is. Maar dat is bij iedereen, want niemand is overal goed in of heeft alles. Dus waarom doorgaan? We weten dat er altijd iets is en daar hebben we geen controle over. Laat het los.

 

Ik gun jou al het geluk van de wereld, ik gun jou de rust en de tevredenheid. Het leven is geen wedstrijd: we hoeven niet de beste, de mooiste en de slimste te zijn. We hoeven niet allemaal die perfecte maaltijd op tafel te zetten of een topfunctie te hebben. We hebben allemaal die vuilnisman nodig, we hebben allemaal iemand in de supermarkt nodig waar we onze boodschappen bij af kunnen rekenen. Die juf op school stopt ook al haar passie in haar werk en die ene politieagent heeft weer orde weten te scheppen langs de weg.

 

 

Hoe minder jij jezelf vergelijkt met anderen, hoe leuker jij jezelf gaat vinden! Het durven toegeven is al een hele stap op zich, die positiviteit straal je uit en dat zal heel de wereld opmerken. Het zou zoveel beter zijn en voelen als we de positieve kanten van elkaar bewonderen en die van jou horen daar net zo goed bij.

 

 

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Kool Family (zaterdag, 27 april 2019 16:09)

  Helemaal gelijk! Gelukkige mensen vinden geluk en vrolijkheid in het moment. Ik vind dat mensen die ongelukkig zijn vaak te veel bezig zijn met vergelijken.

 • #2

  Manon (zaterdag, 27 april 2019 17:11)

  Zonde om je idd met andere te vergelijken (ook al doe ik dat ook). Je bent gewoon uniek en dat is prima!

 • #3

  Jessie | Business Blog School (zondag, 28 april 2019 02:12)

  Mooi verwoord, en ik vind dat je 100% gelijk hebt.

 • #4

  MC Kleuver (zondag, 28 april 2019 12:36)

  Je hebt zo zo zo gelijk! Ook jongens vergelijken elkaar en ik maak mezelf er knettergek mee. Ik denk dat ik gewoon niet te vergelijken ben, haha!

 • #5

  An (maandag, 29 april 2019 13:44)

  Overschot van gelijk. En iedere mens is zo uniek. waarom zou je gaan vergelijken?

 • #6

  Francis | Mamazetkoers (maandag, 29 april 2019 16:09)

  Je hebt gelijk hoor, ik wil ook helemaal niet vergelijken. Soms doe ik het, lijkt alsof er ervoor gemaakt zijn helaas.

 • #7

  Xarifa (maandag, 29 april 2019 19:11)

  Hoewel ik weet dat je gelijk hebt, doe ik het ook heel vaak; mijzelf met andere vergelijken. Maar misschien dat het iets menselijks is? Geen idee. Als we het nou gewoon afleren, zullen er zoveel minder problemen zijn op de wereld.

  www.enxaar.com

 • #8

  Geke (maandag, 29 april 2019 21:20)

  Mooi gezegd! Ik probeer er ook echt van los te komen. Het gaat langzaam maar het gaat!

 • #9

  Zoë (vrijdag, 03 mei 2019 13:39)

  zoveel POWER in al je blog berichten, wauw !!