· 

Waarom persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk is

We leven in 2019 en we blijven ons maar ontwikkelen, dat is ook niet zo gek door alle technologie deze tijd. Door de jaren heen hebben we meer informatie geproduceerd. Alles wat we vanaf onze beschaving tot 2003 hebben geproduceerd, deden we in 2010 in 2 dagen! Dit bleek uit onderzoek van het CEO van het moederbedrijf van Google in 2010. Je zult je afvragen wat dit met je persoonlijke ontwikkeling te maken heeft, dat zal ik je uitleggen.

 

Zoals in een eerdere blog schreef ik over een burn-out, iets wat deze tijd veel vaker voorkomt mede door de druk vanuit de maatschappij, net zoals dat we zo veel van onszelf verwachten.
Een burn-out is beroepsziekte nummer één in Nederland, de grens is bereikt. Het gaat allemaal heel snel, het is allemaal te veel.

 

Jezelf blijven ontwikkelen

 

Dit is juist het moment dat we aan onze kwaliteiten willen werken zoals: bewustwording, uitdagingen aan te gaan en onze creativiteit te uiten. Alles om ons heen ontwikkelt zich door, technologie krijgt steeds weer een upgrade en alles vernieuwd. Het is daarom voor ons net zo belangrijk om aan onszelf te werken en ook een upgrade te geven.

 

Ons brein heeft een onbewuste – en bewuste kant, de inhoud hiervan is behoorlijk verschillend. Ons onbewuste brein heeft een capaciteit die 200.000 x groter is dan het bewuste. Het is de kunst om dat onbewuste te activeren, denken (bewust) houden we vaak ingewikkeld. Het is dan juist een must om ons persoonlijk te ontwikkelen, jouw normen en waarden naar de voorgrond te brengen en je authentieke zelf te worden.

 

We hebben het nodig voor geluk

 

De groep waar ik zelf toe behoor, de zogenoemde millennials, streven naar groei en ontwikkeling, zijn gedreven en willen veel. We zoeken naar meer uitdagingen, diepgang en zingeving op het werk, in een relatie of in zichzelf en in hun leven. We willen alles eruit halen wat erin zit, we willen onszelf op elk vlak nuttig maken.

 

De 4 intelligenties

 

Het IQ, of te wel mentale intelligentie.
Het EQ, emotionele intelligentie
en FQ, fysieke intelligentie.
Maar zo hebben we ook een spirituele intelligentie met het symbool SQ.

Fysiek: beweging, voeding, ontspanning en water drinken.
Emotioneel: empathie, relaties, gevoelens, vertrouwen en verbinding.
Rationeel: gedachten, overtuigingen, zorgen en angsten. (Plannen, lezen en schrijven).
Spiritueel: drijfveren, identiteit, ziel en je centrum. (Je weet in plaats van je denkt).

 

We moeten deze intelligenties goed onderhouden om het in balans te houden, van alles een beetje zorgt ook voor genoeg voldoening. Zolang je een basis hebt, kun je alleen maar verder uitbouwen. The key voor geluk is om alle 4 de onderdelen te werken.

 

 

We willen allemaal meer, beter en verder. Het is de tijd van waarderingen, zelfkennis, erkenning en ontwikkeling. Het draagt bij aan een gelukkig leven, er zijn zo veel mogelijkheden om aan jouw persoonlijke ontwikkeling te werken. Misschien is mediteren wel iets wat voor jou werkt of los gaan in de gym. Misschien heb jij een coach nodig of ben je al super goed op weg.

 

 

Wat krijg je er voor terug

 

Zelfvertrouwen! Jezelf leren kennen, weten waar jij voor staat. Wanneer je zelfvertrouwen toeneemt, durf je meer en kom je uiteindelijk waar je wil zijn. Je gaat zit beter in je vel, het kost allemaal veel minder moeit en gaat vooruit. Het geeft een dosis geluk en vertrouwen in jezelf en in alles om je heen.

 

Nu moet je niet alles ineens willen, allemaal informatie tot je nemen en het maar willen uitvoeren. Dan loop je over, iets wat uiteindelijk juist averechts gaat werken. Als je het woord ontwikkelen neemt: ont-wikkelen, iets laag voor laag eraf halen. Die lagen haal je eraf om tot je authentieke zelf te komen, stap voor stap. Iets wat vanzelf gaat en dus automatisch, gaat zonder moeite en wordt iets dat eigen is.

 

Als je jezelf eenmaal beter leert kennen, dan weet je ook hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. We moeten alleen niet willen streven naar perfectie, want dat is iets dat niet bestaat. Als je iets perfect wilt doen, dan moet het 100 procent goed zijn en dat is iets dat in het leven onrealistisch is. Het leven is nou eenmaal een weg met hobbels, het gaat met vallen en opstaan. Dit zijn de momenten dat we juist leren.

 

Als iets de eerste keer niet goed gaat, leer je alleen maar hoe je het een tweede keer anders kan doen. Als alles perfect zou zijn en zou gaan, zou het leven zo saai zijn. Charme van het leven is juist het onbekende, het ontdekken.

 

Door jezelf te ontwikkelen ontplooien we ons tot wie we willen zijn, wat je wensen zijn en wat je doel is. Je wordt er alleen maar beter van.

 

Je gedachten

 

Wanneer het je even niet lukt om je gedachten onder controle te krijgen, wanneer je even geen motivatie hebt of de discipline zoek is, zou het misschien raadzaam kunnen zijn om de hulp van een coach in te schakelen of een psycholoog. Je bent niet alleen, je hoeft dus niet alles alleen te doen. Soms heb je een zetje nodig, een luisterend oor of steun. Soms moet je nog wat verwerken voordat je verder kunt of weet je niet waar je moet beginnen. Zie het als een investering in jezelf, de beste investering die je eigenlijk kunt doen. Hulp vragen is moedig, laat zien hoe krachtig je bent.

 

Je bent alleen op deze wereld gekomen en het is ook zaak om het dan zo leuk en aangenaam mogelijk te maken. Jouw hoofd en lichaam zijn degene waarmee je elke dag weer opstaat, wees er lief voor en ben zuinig. Jij bent het waard! Leg de verantwoordelijkheid niet naast je neer, maar sta op en neem zelf die verantwoordelijkheid.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 16
 • #1

  Beauty By Bibi (vrijdag, 10 mei 2019 13:51)

  Mooi artikel. Prachtige woorden: Jouw hoofd en lichaam zijn degene waarmee je elke dag weer opstaat, wees er lief voor en ben zuinig. Jij bent het waard! Leg de verantwoordelijkheid niet naast je neer, maar sta op en neem zelf die verantwoordelijkheid.

 • #2

  Nicole Orriëns (vrijdag, 10 mei 2019 14:01)

  Ik heb altijd het gevoel dat ik me door mijn kinderen vanzelf steeds ontwikkel. Of ik nou wil of niet... Net als ik denk dat ik weet hoe het zit, veranderen zij, en moet ik dus ook weer.

 • #3

  Caroline (vrijdag, 10 mei 2019 14:17)

  Ontwikkelen betekent voor mij niet hangen in het huidige maar verder kijken.. Dan ontdek je de mooiste dingen.

 • #4

  hippiemeisje (vrijdag, 10 mei 2019)

  Interessante uitzetting, zo was ik deze week ook op ene bijscholing (ik ben hulpverlener in de psychiatrie) en daar waren ze bezig hoe iedereen van in het prille beging gewikkeld raakt in lagen... en dat iedereen ook reageert vanuit die ingewikkeldheid.... en dat therapie dus ook ont-wikkelen is...

  Moest hierbij spontaan aan denken, was een interessante uiteenzetting!

 • #5

  Renée van der Hoff (vrijdag, 10 mei 2019 17:43)

  Ik vind jouw blog heel fijn om te lezen! Vernieuwende inhoud, informatief, maar ook vermakelijk. Thanks!

 • #6

  Mariëlle (vrijdag, 10 mei 2019 21:20)

  Mooi geschreven. Hulp vragen is inderdaad moedig en het halve werk. Soms moet je net even een zetje krijgen in de goede richting om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn.

 • #7

  Francis | Mamazetkoers (zaterdag, 11 mei 2019 18:50)

  Top dat je hier aandacht aan geeft! Het is ook erg belangrijk, dat besef ik me nu pas wanneer ik kindjes heb.

 • #8

  Mandy (zaterdag, 11 mei 2019 19:43)

  Wat heb je weer een goed artikel geschreven. En ik wil even zeggen dat ik je prachtig vind! Je maakt echt leuke fotos. Vind het fijn dat je over zulke dingen schrijft. Vaak schieten goede woorden voor zulke dingen te kort

 • #9

  Véronique (zaterdag, 11 mei 2019 19:59)

  Jouw blogs lezen zo fijn en zijn zo herkenbaar. En ook al veranderd er een hoop in je leven , soms voelt het toch als erg stilstaan. Denk dat het dan bijstellen van je verwachtingspatroon word of het verwerken van teleurstellingen. Of erger nog toegeven aan een compliment voor jezelf. Dan spreek ik even voor mezelf. Ik weet dat ik nog een weggetje heb te gaan

 • #10

  Janet (zaterdag, 11 mei 2019 22:13)

  Ik vind het altijd erg interessant wat je allemaal schrijft en goed om eens bewust te zijn van bovenstaande dingen. Ik hoop ook dat je mensen verder gaat helpen met de blogs die je schrijft.

 • #11

  Melanie Hoogvliet (zondag, 12 mei 2019 08:28)

  Het ontwikkelen van jezelf is zeker belangrijk want op de eerste plaats moet je tevreden zijn met jezelf.

  Of zoals me moeder altijd zegt zolang je niet van jezelf houdt kun je ook niet van een ander houden.

 • #12

  Claudia (zondag, 12 mei 2019 19:11)

  Goed voor jezelf zorgen is eigenlijk het belangrijkste wat er is. Het woord ont-wikkelen heb ik nog nooit zo bekeken. Mooi inzicht!

 • #13

  A lot like LOT. (maandag, 13 mei 2019 10:17)

  Wat een ontzettend mooi, goed, fijn en duidelijk artikel wat aanzet tot denken. Leuke blog heb je, ik ga het volgen.

 • #14

  Daniëlle (maandag, 13 mei 2019 19:36)

  Dat is ook heel belangrijk, je blijft leren op dat vlak.

 • #15

  denni (dinsdag, 14 mei 2019 08:38)

  interessante uiteenzetting ! bedankt voor de mooie artikel

 • #16

  Nadia (woensdag, 15 mei 2019 09:00)

  Ik ben mezelf op werkgebied aan het ontwikkelen... Erg leuk om nieuwe dingen bij te leren!