· 

Wanneer het even niet meer lukt

Soms is het er gewoon eventjes niet, heb je er even de kracht niet meer voor en is de motivatie ver te zoeken. Misschien is er enkel wanhoop en moedeloosheid, heb je even geen uitzicht meer. Het vechten, de strijd tegen een (eet)stoornis is vermoeiend en voelt niet altijd even krachtig aan. Ik heb echt niet altijd stappen vooruit gezet, soms stond ik gewoon even stil of nam ik zelfs een of twee stappen terug. Soms voelde het alsof ik door stilstand of terugval keihard op de grond terecht kwam, alsof ik weer terug bij af was.

 

Hoe ga je door als het je eventjes te veel is? Als je het idee hebt dat het even niet meer gaat en je het helemaal niet meer aankunt? Het idee dat je continu aan het vechten bent en het idee hebt dat je er niets voor terug krijgt. Wees nou is eerlijk, waar doe je het nou eigenlijk allemaal voor? Vaak genoeg vond ik het vechten veel zwaarder wegen dan de lichtpuntjes die ik er voor terug kreeg. Ik had af en toe het idee dat ik maar aan het vechten was, maar er niets voor terug kwam. Toch wil ik je graag iets vertellen: het is ’t allemaal waard geweest en dat voelt nu nog steeds zo.

 

Elk dieptepunt die ik heb ondervonden is het waard geweest om doorheen te vechten, want uiteindelijk heb ik er zoveel meer voor terug gekregen. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat ik geen moment heb gehad dat ik ermee wilde kappen, want ik heb ook zeker zulke periodes in mijn herstel gehad.

 

Nee, je bent niet alleen

 

Ik denk dat de meeste dit wel zullen herkennen of het kunnen voelen, ook mensen die al hersteld zijn voelen dit. Het lost misschien nu niets op, maar het kan je misschien wel een klein beetje hoop geven dat het uitzichtloze misschien toch niet zo uitzichtloos is. Het voelt op dit moment zo, maar het hoeft echt niet zo te zijn. Het rotte is dat je het zelf eerst moet ervaren en het is zo dat daar een hoop vertrouwen bij komt kijken.

 

Ga vooral opzoek naar hoop als dat hetgeen is wat je nodig hebt. Omring jezelf met verhalen van anderen en ervaringen van mensen die in net zo’n situatie hebben gezeten zoals jij. Ik kreeg daar hoop van, ik zag dat het namelijk mogelijk was, dat lichtje aan het einde van de tunnel. Niet dat ik de motivatie meteen door mijn heen voelde stromen, dat echt niet, maar het was wel een bewijs voor me dat het mogelijk was.

 

Samen in een ‘’uitzichtloze’’ situatie zitten is altijd nog makkelijker dan hier alleen in te hangen, dus probeer altijd hulp te vragen en praat erover. Samen zien meer dan een en je bent niet alleen.

 

Wees eerlijk richting jezelf

 

Erken je gevoelens, wees hier eerlijk over, wat je denkt en hoe je denkt dat het komt. Hoe schuldig je je kunt voelen of hoe groot de schaamte ook is, dit is het uiteindelijk allemaal niet waard om je daardoor tegen te laten houden. Blijf eerlijk richting jezelf, want wat er ook speelt, alleen zo heb je wat aan jezelf.

 

Pas wanneer je eerlijk richting jezelf bent, kun je dit ook naar anderen en naar hulpverleners. Stel kritische vragen en spreek over gevoelige punten. Ik had vaak de neiging om moeilijke punten uit de weg te gaan, ik koos vaak de makkelijke weg. Door echt die moeilijke uitdagingen uit de weg te gaan liep ik alleen maar vast, ik kwam niet toe aan iets wat mij verder kon helpen, omdat ik dat stuk blokkeerde. Ik hield mezelf alleen maar tegen. Dit kan volledig onbewust gaan en het is ook niet gek dat dit wel is gebeurt, maar wel belangrijk om je hier bewust van te worden.

 

Wanneer je het eventjes niet meer ziet, kunnen er juist enorme beren op de weg komen die je moeilijkheden gaan geven. Deze beren zitten er niet voor niets: wil je echt verder komen? Dan zul je hier een keer doorheen moeten.

 

 

Het is oké als het even niet gaat

 

Wees lief voor jezelf en vergeef jezelf voor deze periode. Jezelf straffen en veroordelen werkt alleen maar tegen je, soms kan je er gewoon niets aan doen als het eventjes niet gaat, jij hebt hier immers niet om gevraagd! Met compassie naar jezelf kijken kan de situatie net iets dragelijker maken. Laat ik het anders stellen: hoe zou je naar een ander kijken die in jouw schoenen staat? Hoe zou jij er voor diegene willen zijn en wat zou je tegen diegene zeggen? Mag die persoon zich dan wel eventjes rot voelen?

 

 

Zorg dat je je eigen beste vriendin bent in deze periode, dat is iets wat jij verdient. Erken het en accepteer het moment dat het eventjes slechter gaat en je niet weet hoe je nu verder moet, dit kan al zoveel opluchting geven. Het mág en het kán een keer slechter gaan, je hoeft je voor niemand te bewijzen en maar te vertellen dat het goed gaat. Ik merkte aan mezelf dat ik voor geen meter vooruit kwam als ik hier niet eerlijk over was, ik onderdrukte mijn gevoelens waardoor ik blokkeerde, zo sloot ik alle deuren voor mezelf en stond ik stil.

 

Verandering kan gebeuren

 

Leg jezelf niet te hoge eisen op, verwacht er niet te veel van. Ik vond dat ik de verantwoordelijkheid had over mijn herstel en wilde het liefst alleen maar grote stappen zetten in de goede richting. Natuurlijk ligt die verantwoordelijkheid in mijn eigen handen, maar het is niet zo dat je altijd maar die grote stappen kunt zetten of dat je überhaupt weet welke richting je op moet.

 

Het kan zijn dat jij misschien ook wel is hebt gemerkt dat een periode veranderde, zonder dat je een vinger op de pols kon leggen. Soms vliegt de tijd gewoon voorbij en soms is dat ook gewoon oké. De tijd veranderd soms dingen zonder daar enige uitleg voor te hebben. Er gebeurt zo veel om je heen, de hele wereld in continu aan het veranderen en ontwikkelt zich maar door, maar dat heeft ook zeker altijd invloed op jouw eigen leven. Ook als het even stilstaat of zelfs plat ligt.

 

Stabiliteit in moeilijke periodes

 

Stappen vooruit zijn niet altijd nodig, we zeggen niet voor niets dat we 1 stap vooruit doen en 2 terug. Juist als het even niet goed voelt en je het idee hebt dat je niet verder kunt zinken, is stabiliteit het antwoord. Praat, praat erover en probeer elke dag opnieuw structuur in je leven aan te brengen. Zorg voor een regelmatig ritme, voor een eet schema, voor een dagindeling die voor jou haalbaar is, alles wat jou kan helpen om stabiel je dag door te komen en voor jezelf te blijven zorgen.

 

Het stukje zelfzorg hoeft echt niet zo complex te zijn, het kan in de kleine dingetjes zitten. Ik eet bijvoorbeeld elke ochtend hetzelfde ontbijt, zet dezelfde stream aan op de laptop, maar op die momenten is dat wel hetgeen wat ik nodig had en het hielp mij de dag door.

 

Geef jezelf de tijd en ben eerlijk richting jezelf om deze periode door te komen. Het lijkt misschien een uitzichtloze, lege fase, waarin niets gebeurt. Maar ook dit zegt erg veel over jou en over alles om je heen. Je bent hier niet voor niets beland, het heeft zo zijn redenen, dus het zal wel ergens goed voor zijn. Ga op onderzoek uit en vertrouw in jezelf dat je de weg richting herstel weer zult vinden.

 

 

Het komt allemaal echt wel goed.

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Amanda (donderdag, 30 mei 2019 15:18)

  Mooi stuk en echt een schot in de roos...het moet soms wat minder gaan, zodat we allemaal scherp blijven!

 • #2

  Caroline (donderdag, 30 mei 2019 16:08)

  Acceptatie is inderdaad een belangrijk onderdeel in het proces. Als je aanvaardt dat de dingen soms niet lukken, dan gun je jezelf vrijheid. Het leven is niet perfect en soms verre van rozengeur en maneschijn...

 • #3

  Henk (donderdag, 30 mei 2019 16:08)

  Heel herkenbaar geschreven, knap! Het mooie van een dal is dat je dan de vrijheid hebt om te bepalen wat jou volgende berg gaat worden

 • #4

  Daisy de Vos Burchart (donderdag, 30 mei 2019 22:40)

  Mooi geschreven meis!
  En het hoeft niet altijd perfect te gaan. Soms heb je ff dat besef moment nodig en moet je even gas terug nemen om weer vooruit te kunnen!

 • #5

  Mandy (donderdag, 30 mei 2019 23:44)

  Momenteel zit ik even in een rollercoaster van gevoelens.. en het lezen van deze blog heeft me echt geholpen en hoop gegeven! Heel erg bedankt voor deze mooie woorden

 • #6

  Francis | Mamazetkoers (vrijdag, 31 mei 2019 10:52)

  Eerlijk zijn tegen jezelf wanneer het niet (zo goed) gaat is zo belangrijk. Dat is echt de eerste stap, anders wordt het alleen maar erger.

 • #7

  Beauty By Bibi (vrijdag, 31 mei 2019 11:17)

  Het leven gaat niet altijd zoals je wil. Gewoon doorbijten.

 • #8

  MC Kleuver (vrijdag, 31 mei 2019 12:11)

  Eerlijkheid duurt het langst. Zelfs als je tegen jezelf liegt. Dat is misschien nog het ergste, toch? Echt super dat je voor jezelf hebt ondervonden dat stabiliteit jouw kan helpen!