· 

Wat is meditatie nou eigenlijk?

Tegenwoordig is meditatie helemaal een ding, het is the key tot een bewust leven. De ene app na de andere verschijnt in de app store. Meditatie heeft als doel dat het verlichting geeft, aldus het boeddhisme. Als we naar ons brein kijken, is het op neurologisch gebied de weg naar meer synaps verbindingen. Een synaps is dan ook een schakelverbinding tussen verschillende neuronen, het is misschien wel de weg naar een groter brein. Ik ga je uitleggen wat meditatie nou eigenlijk is, want als ik eerlijk ben, had ik een beetje een zweverig gevoel erbij.

 

Meditatie in de notendop

 

Jij hebt vast vroeger wel is in die ongemakkelijke kleermakerszit gezeten, je hoofd proberen leeg te maken en voor de grap ‘’hammmmm’’ gezegd. Dit is het beeld wat we veelal van meditatie hebben, maar wat is het nou eigenlijk? Meditatie is een soort techniek die rust wilt creëren, rust in je geest. Hiermee kunnen we een bepaalde staat van bewustzijn bereiken, iets heel anders dan we normaal in het dagelijks leven hebben. Het is een klein proces van allerlei lagen die we van onszelf afpellen, om uiteindelijk bij die staat van bewustzijn te komen.

 

Bewustzijn – meditatie

 

 Stilte, rust of geluk, allerlei manieren en gevoelens om het bewustzijn te omschrijven. Het is niet iets wat bij een bepaalde religie hoort, maar het is wel deel van het boeddhisme: het Achtvoudige Pad. Op gebied van neuropsychologie is er een erkenning richting meditatie, het is een proces die duidelijk zichtbaar is en gedefinieerd kan worden. Er zijn zoveel manieren om tot meditatie te komen en het mooie is, de juiste manier is er niet.

 

De touwtjes in handen hebben

 

Bij meditatie is het nou niet de bedoeling om de gedachtes die je hebt onder controle te krijgen, dit is vaak het moment dat mensen er mee stoppen. Het moment dat ze merken geen controle over hun gedachtes te hebben, is het moment waarbij de handdoek in de ring wordt gegooid. Gedachtes horen eenmaal bij ons en zijn niet altijd negatief, dus het is helemaal niet nodig. Tijdens het mediteren leer je sowieso dat niets goed of fout is. Door elke dag weer te oefenen leer je alles te observeren en te accepteren, zonder dat we bij elke gedachte of emotie een enorm verhaal of excuus verzinnen.

 

Het ontstaan van meditatie

 

In vele culturen is een vorm van meditatie iets belangrijks, vele mensen geloven dat dit bijdraagt aan een spirituele ontwikkeling. Het is tegenwoordig iets wat helemaal in is, net zoals mindfulness en yoga, hierdoor zal je denken dat het al eeuwen oud is. Schijn bedriegt!

 

In de jaren ’60 groeide de interesse in meditatie enorm, er werden lessen gegeven door Maharishi Mahesh Yogi in Transcendente meditatie. Toch werd pas begin twintigste eeuw meditatie echt geïntroduceerd in de Verenigde Staten.

 

De echte oorsprong van meditatie kunnen we tuurlijk veel eerder vaststellen, de herkomst ligt ongeveer rond 5000 tot 3500 jaren voor nul. De precieze datum is onbekend, maar dit is een schatting gemaakt door archeologen. Een aantal duizenden jaren verder, rond 1500 voor Christus werden de tastbare documenten over meditatie gevonden. Het is dus iets wat al heel lang met ons meegaat, tegenwoordig wordt het meer geaccepteerd en verdiepen mensen zich er ook meer in.

 

 

Die eeuwenoude meditatie waren lessen in de zogeheten Vedas (de oudste en heiligste hindoegeschrifte) en werden gevonden in, jawel, India. Tussen 600 en 500 voor Christus ontwikkelde meditatie zich in China en India, het Taoïsme en het Boeddhisme. Tot slot werd tussen 400 en 100 voor nul de Yoga Sutras of Patanjali geschreven en zo ontstond het Achtvoudige Pad van het Boeddhisme. Dit kunnen we nog steeds zien als de basis van verlichting, dit is nog steeds een onderdeel van meditatie. Inmiddels, 2019, vele jaren verder, zijn de yogascholen niet meer weg te denken en hebben vele mensen baat bij een meditatie sessie.

 

 

 

Maar waarom zou ik het doen?

Per persoon is het verschillend waarom hij of zij aan mediteren doet, wellicht is hij opzoek naar verlichting en is zij gewoon toe aan 5 minuten ontspanning voor ze de deur uit gaat. Alles is prima, er is niets goed of fout. Wel kan ik je een hoop voordelen geven, waarom het zo goed is om toch stil te staan bij een potje mediteren:

 

 

©        Je krijgt meer (zelf)compassie, wordt een liefdevoller persoon

 

©        Het hebben van stress zal minder worden, je komt tot rust

 

©        Je leert in het hier en nu te leven, die vele gedachtes hebben minder invloed op je

 

©        Je kan je boosheid en frustratie beter een plekje geven, of zelfs loslaten

 

©        Concentratie neemt toe, je bent praktischer bezig

 

©        Je wordt bewust van je gedachtes, het zijn maar gedachtes

 

©        Je gaat (dagelijkse) patronen zien en leert hiermee omgaan (of laat het los)

 

Verlichting als doel

 

| Ontwikkeling van hoofd en hart, van verstand tot aan je gevoel: verlichting.

 

Het staat voor de volledige ontwikkeling van onze mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Wanneer we deze eigenschappen ontwikkelt hebben en ons daar bewust van zijn, kunnen we ontspannen en onszelf zijn. Hierdoor worden we natuurlijke en authentieke mensen. Zo schreef ik eerder een blog over vrouwelijke – en mannelijke energie. Klik  hier  als je die nog even door wilt nemen.

 

De weg wordt automatisch duidelijk zodra we eenmaal dat realistische inzicht krijgen, we kunnen aan onszelf werken op emotioneel en intellectueel gebied. Ergens vind ik het woord ‘verlichting’ een beetje vaag, misschien kunnen we het beter omschrijven als: ‘geestelijk volwassen worden’.

 

Wanneer je toch meer rationeel bent

 

Je hoeft niet perse verlicht te worden, ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar ook nog niet helemaal over eens ben. Maar toch kan het heel waardevol zijn, ook al heb je verlichting niet als doel en kijk je er wat rationeler naar. Zie eens voor je wat er gebeurd als een kamer nooit wordt schoongemaakt, laat staan opgeruimd. Rommel, stop, troep en ga zo nog maar even door. Een omgeving die helemaal niet gezond is, je de kriebels geeft en zeker niets positiefs omhoog haalt. Bedenk je nu eens dat je lichaam en geest er zo uitzien als deze kamer, dat is toch iets wat we absoluut niet willen!

 

Die rommel, dat afval, dat kan zich uiten in negatieve emoties, gedachten of energie. Wanneer je dit niet opruimt, stapelt het zich alleen maar op en weet je niet meer waar je moet beginnen: het is een bende. Stress en angst nemen de overhand, je hebt er geen controle meer over. Heftig wel, maar je kunt er wat aan doen! Mediteren geeft je inzicht, leert je observeren en het vervolgens los te laten. Om tot deze staat van ontspanning te komen, is het belangrijk om even tot rust te komen en lekker te mediteren.

 

Mindfulness en meditatie

Laten we deze twee maar niet door elkaar halen. Beiden komen tegenwoordig steeds vaker voor, maar er zit daadwerkelijk een verschil tussen. Bij mindfulness draait het om bewustzijn en aandacht voor het hier en nu, zonder enig oordeel te vellen. Bij meditatie draait het om stilte, rust. Zowel fysiek als mentaal.

 

 

Is het niets voor jou, dat mediteren, dan zijn er nog genoeg andere opties. Ik kan me ergens voorstellen dat je geen zin hebt om elke ochtend een kwartiertje te gaan zitten en je gedachten te observeren, maar dat je wel graag wilt ontspannen. Er is iets simpels, doch belangrijks: ademhaling! Laten zal ik je uitleggen wat ademhaling precies met je doet en hoe je hier een goeie oefening van kunt maken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0