· 

We hebben ons woordje klaar


Het is iets wat we continu doen, iets wat menselijk is: oordelen. We oordelen negatief, ‘’Ben je met het verkeerde been uit bed gestapt?’’ en we oordelen positief: ‘’Wat zie je er leuk uit!’’ Vooroordelen wordt veelal als iets negatiefs gezien, maar het is negen van de tien keer heel logisch dat we ze hebben. Waarom hebben we eigenlijk vooroordelen?

 

Het is heel simpel: die grijze massa van ons wil graag antwoorden hebben waarom bepaalde dingen gebeuren, waarom iemand bijvoorbeeld iets doet. Als iemand boos kijkt, willen we dat graag weten. Waarom heeft zij wel zo’n leuke baan en ik niet? De reden waarom we vooroordelen hebben, is dat we lang niet altijd de dingen kunnen vragen die we willen vragen. Het gaat over op aannames, een oordeel.

 

Aannames op 2 manieren

 

We kunnen aannames splitsen in 2 soorten: de schuld aan een situatie of over iemand als persoon. Je vriend maakt misschien wat vreemde beslissingen door de invloed van anderen, Dan geef je de situatie de schuld. Maar als je gaat oordelen over een ander, dan vind je misschien die ene vrouw achter de kassa gewoon een stom mens. Is ze in jouw ogen dik, omdat ze zo ongezond en vet eet.

 

Het heeft zeker een deel te maken met wat ons aangeleerd is, dat bepaald bijvoorbeeld gedrag of uiterlijk bij een bepaalde persoonlijkheid hoort. Ik kan zelf nogal een bitchy gezicht hebben, terwijl ik daar helemaal niets mee bedoel! Mensen denken al gauw dat ik dan arrogant ben of ongeïnteresseerd, maar dat is helemaal niet zo.

 

Men heeft al een oordeel zonder iets te weten. Maar zo denken mensen ook vaak dat als je tattoos hebt, je aso bent of slecht. Ik heb vaak opmerkingen gekregen van te voren, maar als men mij beter leert kennen, draait dat al snel bij. We zijn goed in hokjes plaatsen, we hebben al gauw iemand daarin geschoven.

 

Oordelen over iemand anders gaat vaak dieper, juist daarom is het slecht dat we die juist zo vaak hebben. Vaak als er iets mis gaat bij iemand, denken we dat het aan de persoon zelf ligt en laten we de situatie voor wat het is. Dat gebeurt sowieso als je de persoon zelf niet kent, je hebt je oordelen al snel klaar. Doordat we zo over anderen denken, gaan we die personen er ook naar behandelen.

 

Maar waarom doen we dat dan toch?

 

We zeggen altijd dat iedereen gelijk is, dat we allemaal een eerlijke kans verdienen. Toch hebben we die aannames. Als we nou is nadenken over bepaalde motivaties die iemand zou kunnen hebben, maar dat kost veel meer moeite. Het hebben van aannames bespaart ons tijd en energie. Ga is bij jezelf na hoe het zou zijn als je nadenkt over iedere handeling van iemand anders, ik word er nu al moe van. Hoe handig is het dat we dingen ergens op af kunnen schuiven en door kunnen gaan?

 

Het zou die grijze massa een worst wezen of de vooroordelen kloppen of niet, we hebben immers een antwoord op onze vraag en kunnen door. Maar het kan jou als persoon wel wat uitmaken! We vinden het zelf ook verschrikkelijk als iemand al een oordeel klaar heeft, zonder eerst nagedacht te hebben of jouw überhaupt te kennen.

 

 

Laten we is stil staan bij bepaalde situaties, laten we eens wat vaker nadenken waarom iemand iets doet. Als iemand ineens een grote mond tegen je geeft en het halve alfabet om je oren slingert is het een ander verhaal, maar het gaat in ieder geval als het gaat om een persoon met wie je vaker te maken hebt. Misschien kom je er dan wel achter dat het om een ander moraal gaat dan dat jij hebt, dat is een kwestie van accepteren.

‘’Elke dag, waar dan ook in de wereld, zijn er vrouwen (en ook mannen!) die een oordeel hebben over elkaar. Ze zouden te mager zijn, volslank, te dik of te klein. Het lijkt net alsof het nooit goed genoeg is. Deze tijd zijn er genoeg mensen die wat aan zichzelf laten doen en daardoor een beeld creëren, influencers = voorbeeld.  Het is hun keuze wat ze doen, het is niet aan anderen om te zorgen dat jij je goed voelt.

Het moment dat jij ergens onzeker van word, ben jij de enige die daar wat aan kan doen. We lossen het niet op door anderen af te kraken, iedereen zou zichzelf moeten kunnen zijn zonder een oordeel te hebben of te geven.

Het heeft dus ook geen zin om iemand als voorbeeld te zien of een bepaald beeld na te streven, iedereen is uniek en zo ben jij. Iedereen heeft een eigen verhaal, iets wat niemand anders kan beleven.

Niemand zou jou een onzeker gevoel moeten geven, maar zo moet jij een ander ook niet onzeker maken. We moeten elkaar juist omarmen hoe we zijn, want dat is het mooie van het leven: jezelf zijn en genieten!

Je bent goed genoeg zoals je bent, het hoeft niet perfect. Zolang jij JIJ bent, heb je alles al bereikt!  Wanneer een ander jou onzeker maakt of je kwetst, moet je bij jezelf blijven. Jij bent de enige die controle heeft over jouw lijf en jouw leven, niemand heeft het recht daar een oordeel over te geven.

Zo ook helpt het niet voor jouw zelfvertrouwen om andere vrouwen (en ook mannen) te beoordelen of af te kraken. En tuurlijk mag je iets niet leuk vinden, maar blijf bij jezelf en blijf vriendelijk. Daar bereik je veel meer mee’’. 💜 – IG @miloukeeris

 


Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Véronique (zondag, 12 mei 2019 14:18)

  Helemaal waar, het is er eigenlijk helemaal niet beter op geworden met het 'sociaal media '

 • #2

  Amelie van Writings by Amelie (zondag, 12 mei 2019 16:44)

  Een oordeel hebben en iets denken kan in mijn ogen zeker altijd. Maar vaak wordt het jammer genoeg op een verkeerde manier geuit.

 • #3

  Jeannet (zondag, 12 mei 2019 20:37)

  Joh, wat een verhaal. Vraag je je nou nooit 'ns af of je niet hetzelfde doet? Ik denk dat iedereen dit doet, bewust of onbewust, Pas als je iemand wat beter leert kennen, haal je hem uit het hokje, waar je hem in eerste instantie in hebt gestopt. Het heeft met ons gevoel van structuur te maken. gr. Jeannet

 • #4

  Mariëlle (maandag, 13 mei 2019 10:43)

  Het is net zoals je beschrijft vaak heeft het meer te maken met onwetendheid over de reden waarom. En die vullen we dan zelf in voor de ander en oordelen daarover. Het is ontzettend moeilijk om geen vooroordeel te hebben, maar als je jezelf erop betrapt probeer jezelf dan hierop te corrigeren. Zo maken we allemaal deze wereld een stukje mooier!

 • #5

  ingrid (maandag, 13 mei 2019 13:55)

  ik denk dat iedereen dit doet, bewust of onbewust en het gaat er om hoe je er mee om gaat

 • #6

  Jess (maandag, 13 mei 2019 16:17)

  Een tekst die aanzet tot nadenken! Topgeschreven!

 • #7

  Francis | Mamazetkoers (maandag, 13 mei 2019 22:27)

  Mensen vinden mij snel dominant terwijl ik dat totaal niet ben. Ik ben een doener en een aanpakker dat is heel wat anders

 • #8

  Beauty By Bibi (maandag, 13 mei 2019 22:27)

  Iedereen is uniek en mooi! Dat zeg je heel mooi.