· 

Werk jezelf niet tegen

Vechten voor welke stoornis of ziekte is niet altijd makkelijk, vaak niet zelfs. Dit heeft allemaal met verschillende factoren te maken, het kunnen genezen en je dan ook beter voelen is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Je moet er een hoop energie in stoppen, wilskracht en moed.

 

Het zijn de kleine dingen

 

Je bent de hoofdrolspeler in jouw eigen verhaal, in mijn verhaal was ik zelf de vijand. Het enige wat ik kon doen was mezelf in de weg zitten of ik maakte de situatie juist erger dan dat hij al was. Kleine dingen die je doet kunnen al een obstakel worden, die kleine dingetjes werden een gewoonte en die zijn moeilijk te doorbreken. Je maakt het jezelf eigen en dan valt het niet meer op, ik hield mezelf er zo mee tegen. Op zo´n manier kom je niet verder, je zakt sneller weg dan dat je omhoog klimt.

 

Het is nou echt niet zo dat ik bewust roet in het eten wilde gooien, het waren juist de kleine dingetjes die mij tegenhielden in het leven. We hebben allemaal wel bepaalde gewoontes die niet per se gezond zijn, maar met een (eet)stoornis of wat voor problematiek dan ook, kan dit gigantisch in de weg staan in je herstel.

Alles wat ik deed was ineens zo belangrijk, dat was erg vermoeiend. Het biedt mogelijkheden, want ik merkte dat ik het mijzelf ook een stuk makkelijker kon maken! Verandering gaat nooit gemakkelijk, maar er is zo veel mogelijk als je je bewust word van de situatie.

 

Stoppen met vermijden

 

Ik wil hier echt niet mee zeggen dat je meteen alle remmen los moet gooien en alles tegelijk aan moet gaan, want dat is gewoonweg niet menselijk. Maar wanneer ik dagelijkse dingen ging vermijden, werd het ook steeds moeilijker om het weer op te pakken en door te gaan. Dit begint bijvoorbeeld om contacten uit de weg te gaan, niet meer op bepaalde berichten te reageren. Dit is absoluut niet erg! Maar voor mij was het niet iets wat mij hielp, ik werd er alleen maar onzekerder van en dat willen we niet. ik wilde gewoon even rust en zag veel contacten als een verstoring, ik had dan het gevoel dat ik van alles moest en dat maakte mij onrustig. Vaak vulde ik dit zelf in, omdat het mij op dat moment te veel energie kostte. Maar als ik het ander bekijk, als ik contacten aan bleef gaan, kreeg ik daar juist energie en steun van. Het kost alleen maar meer moeite om dat na een tijdje uit te stellen weer op te pakken, je moet weer een gewoonte doorbreken.

 

Het vermijden van daglicht en buitenlucht, iets wat ik ook veel deed. Ik kwam in de ochtend in mijn pyjama beneden en liet bewust de gordijnen dicht zitten, ik had geen behoefte aan daglicht en naar buiten gaan, geen denken aan. Het liefst wilde ik de hele dag op de bank een beetje tv kijken, maar ergens wist ik dat dit niet goed voor me was. Alleen al de gordijnen opendoen maakt verschil in mijn dag, het kon echt iets toevoegen om die stap te zetten voor mezelf en te genieten van mijn dag.

 

Er is geen moeten in dit verhaal, maar hoe eerlijker je bent tegenover jezelf, hoe minder je jezelf straft door dingen te vermijden. Alle kleine dingetjes bij elkaar betekenen een hoop, ze kunnen een groot effect hebben op je dag en op jou zelf. 

 

 

Sla het nieuws is over

 

 

Ik merk zelf als ik Facebook open en de artikelen van het nieuws voorbijkomen, dat het me aangrijpt en dat ik er heel erg gevoelig voor ben. Ik trek het mezelf ontzettend aan als er weer iets naars is gebeurt en wil het dan op de voet volgen. Je moet gaan uitzoeken welke factoren van buitenaf je helpen en welke een negatieve invloed op je hebben.  Het is niet erg, de een trekt zich er mee van aan dan de ander, maar het moet niets gaan beïnvloeden.  Soms heb ik even genoeg aan mezelf, dan is het goed om voor jezelf te reguleren wat je wel en niet kunt gebruiken. Om daar rust in te krijgen hielp het mij om meer positiviteit en rustige dingen toe te laten, in plaats van de negativiteit en heftige berichten.

 

Laat ik voorop stellen dat het zeker niet verkeerd is om goed op de hoogte te zijn, maar het moet geen invloed op je gaan hebben, op je dag. Er zijn zeker momenten dat ik deze berichten goed aan kan, op andere momenten leg ik liever de focus op mezelf. Het is een kwestie van jezelf leren kennen en je grenzen op te zoeken.

 

Wees duidelijk

 

Vaak zeggen we niet altijd alles, waarom? Ik heb geen idee, misschien is het om de goede lieve vrede te willen bewaren? We willen graag rekening houden met anderen en cijferen onszelf dan gewoon weg. Misschien weten we elf niet altijd wat we willen? Het is iets wat mij ontzettend tegenhield en nog steeds tegenhoud, het is nog steeds iets waar ik aan werk. Het lijkt soms zo makkelijk om maar gewoon ‘’ja’’ te zeggen of te vertellen wat je dwarszit, maar dat is het zeker niet. Je kunt jezelf niet meer in de weg zitten dan dit, het is iets wat je dwarszit en wat je niet kwijt kunt (voor jezelf althans).

 

Oefenen, oefenen, oefenen. Zeker als je het niet gewend bent, kost het tijd. Maar uiteindelijk kun je echt zeggen wat je bedoeld en durf je eerlijk te zijn naar jezelf. Het wordt hierdoor een stuk makkelijker om te communiceren, omdat je jezelf niet meer tegenhoud. Je bent jezelf, je bent echt en je luistert ook naar jezelf. Ook wanneer je het gewoon even niet meer weet, betekent dat niet dat je altijd meteen een antwoord klaar hoeft te hebben. Gun jezelf de tijd, zodat je echt kunt kiezen voor ets dat goed voelt.

 

Lang nadenken en oneindig piekeren

 

Een golf aan piekergedachten, het is lastig om deze in bedwang te houden. Het is iets wat er gewoon is, iets wat je volledig over kan nemen en veel te lang duurt. Het enige wat we eraan overhouden is een rot gevoel, het lost niets op en de oplossing drijft steeds verder weg. Jij bent de enige die hier iets aan kan doen, of in ieder geval een poging tot. Het kost enkel veel tijd en energie. Ik schreef eerder een blog over ‘het monster dat piekeren heet om dieper erop in te gaan. Ook leg ik jullie graag uit hoe je het beste om kunt gaan met piekeren, deze blog lees je hier.

 

Het is lastig om je eigen gedrag en gewoontes te veranderen, dat weet ik, ze zitten eenmaal vastgeroest in je systeem. Het voelt vertrouwd en het hoort misschien ook wel een beetje bij je, denk je. Toch kan het een hoop opleveren om kritisch ernaar te kijken en je bewust te worden, om te gaan kijken of het iets is dat je helpt of juist tegenwerkt. Hoe fijn zou het zijn als je het jezelf zoveel makkelijker kan maken.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Mandy (dinsdag, 07 mei 2019 23:32)

    Wat maak jij altijd prachtige foto’s en wat schrijf jij mooie en vooral nuttige dingen! Kan veel positieve invloed hebben op een mens

  • #2

    Francis | Mamazetkoers (zaterdag, 11 mei 2019 19:00)

    Goede tips, dank je wel!