· 

Zo herstel je van overprikkeling

 

Als je bekend bent met HSP, dan weet je vast wel hoe het voelt. Eerder schreef ik een blog over hoogsensitief zijn,

klik hier als je hem nog is wilt lezen wat het precies inhoud.

 

Je hebt te veel nieuwe ervaringen op gedaan, ben lange tijd in een groot gezelschap geweest en nu ben je moe, snel geprikkeld en heb je misschien wel last van hoofdpijn. Het lijkt net alsof je hoofd gevuld is met een spons, die alles opgezogen heeft. Je hoofd staat op ontploffen door alle informatie die je moet verwerken.

 

Waar begin je dan in hemelsnaam mee?

 

Om te beginnen kan ik je vertellen dat er twee soorten prikkels zijn, interne – en externe prikkels. Je kunt bijvoorbeeld overprikkeld raken door licht, geluiden of misschien wel door je eigen gepieker. Herstellen van al die prikkels verschilt, het is dan ook van belang om beide prikkels even uit te sluiten.

 

Bewust worden

 

Het is logisch dat als je een hoop aan je hoofd hebt, je daar ook voortdurend mee bezig bent. Maar wanneer je zo druk bent met je gedachten, heb je minder aandacht voor je lichaamsfuncties. Je lichaamsfuncties zijn eigenlijk de basis, denk minder en voel meer. Om tot rust te komen kan het daarom ook goed helpen om actief te letten op je ademhaling.

 

Neem voldoende rust

 

Je weet vast wat ik wil zeggen, maar het is toch echt de belangrijkste tip die ik kan geven: wanneer je overprikkeld bent moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk prikkels krijgt. Weg van de grote menigte, geen harde muziek, geen film kijken waarvan je hartslag omhoog schiet. Zorg dat je met iets bezig bent (of helemaal niet) waar je je brein zo veel mogelijk rust kunt geven.

 

Ik kan me goed voorstellen dat in een druk leventje het lastig is om een goede oplossing te vinden. Je hebt een baan, je hebt kinderen en nog een tal van andere verplichtingen. Misschien snappen jouw collega’s het niet dat je na die lange vergadering liever thuis gaat werken, maar je kunt ze waarschijnlijk wel laten zien dat je op deze manier veel productiever bent.

 

Laat ze kletsen

 

Er zijn altijd mensen die het niet eens zijn met jouw beslissingen, die het bijvoorbeeld niet fijn vinden dat jij na die vergadering thuis gaat werken. ''Het enige wat ik je mee kan geven: trek je er niets van aan, laat ze kletsen!'' Het gaat erom wat goed is voor jou, voor jouw gezondheid, niet om die van hun. Nee zeggen is in zulke gevallen de kunst.

 

Enjoy!

 

We krijgen rust van leuke dingen doen, je haalt er plezier uit en voelt je ook energieker. Je bent op zulke momenten niet bezig met piekeren en alles om je heen is zo veel leuker. Je hebt vast wel leuke hobby’s die ook nog is rustgevend zijn. Misschien vind je het toch wel leuk om met een vriendin af te spreken, omdat het comfort geeft en je met haar kunt bespreken waar je mee zit.

 

Wees lief voor jezelf! Wees lief voor je lichaam én geest. Heb je zin om te douchen? Neem die lekkere warme douche. Je ontspant hierdoor, omdat je ervan geniet.

 

Mij helpt het ook zeker om muziek te luisteren, voor iedereen is het weer anders om welk genre het gaat. Zo kun je rustig worden van klassieke muziek, in vind het vaak heerlijk om goeie metal te luisteren (wat velen vaak niet snappen haha!). Ik zoek vaak lyrics op dat ik het nummer echt snap en vind heerlijk om dan de videoclips te bekijken.

 

Routinewerk

 

Op momenten dat ik niet lekker in mijn vel zit en mijn hoofd overloopt, heb ik geen zin meer om gezond voor mezelf te koken of nog de taken te doen die ik moest doen. Toch moet je het doen, je moet niet toegeven aan dat rot gevoel. Een verandering van je routine zorgt ervoor dat je je alleen maar ellendiger gaat voelen, een extra inspanning voor je grijze massa: je moet ineens gaan beslissen welke volgorde je dan moet toepassen. Normaal gesproken werk je je routine af en hoef je daar niet over na te denken, maar dan wel. Alles waar je niet extra over na hoeft te denken helpt al enorm.

 

Ken de oorzaak

 

Ben je al wat rustiger geworden? Mooi, nu is het van belang dat je erachter komt wat de oorzaak was van je overprikkeling. Het kan soms al iets heel kleins zijn, maar als je je hier bewust van word, kun je er iets aan doen in het vervolg. Bij langdurige overprikkeling gaat het vaak over een te druk dagschema, veel werken. Bij een kortdurende overprikkeling gaat het om een bepaalde situatie. Nu heb je er niets aan, maar een volgende keer kan je het (proberen) te voorkomen.

 

 

Meer weten over hoog sensitiviteit?


Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Dylan gaat naar buiten (maandag, 22 april 2019 21:23)

  Mooi omschreven, en herkenbare aanpak. Muziek helpt mij vaak ook, maar dan geen heavy metal haha. Een Jack Johnson of instrumentale muziek is heerlijk. Het beste werkt een wandeling door een dennenbos, maar dat lukt helaas niet altijd. Aandacht voor lijf en geest is misschien wel de beste tip!

 • #2

  nicole orriens (dinsdag, 23 april 2019 08:10)

  Bij mij helpt hardlopen vaak wel wat, omdat ik dan in ieder geval een boel stress eruit kan lopen. En daarnaast rust en stilte.

 • #3

  Manon Ruitenberg (dinsdag, 23 april 2019 13:10)

  Heerlijk fotograferen dat ontspant mij!

 • #4

  Henk (dinsdag, 23 april 2019 19:45)

  Dat dat prikkels ook komen doordat je steeds gefocust moet zijn. Tijdens een vakantie, als die focusbehoefte een stuk is, ervaar ik ook veel minder prikkels.

 • #5

  Balou (dinsdag, 23 april 2019 19:57)

  Helemaal mee eens!��� Ik ben ook HSP, herken mijn signalen en soms heb ik gewoon ff complete rust nodig, het heeft ook mooie kanten...�

 • #6

  Wanda (dinsdag, 23 april 2019 20:24)

  Lekker wandelen in de natuur zorgt ervoor dat ik tot rust kom en alle overbodige prikkels overboord kan gooien.

 • #7

  Véronique (woensdag, 24 april 2019 13:09)

  Ik ga altijd tekenen, helpt heel helend, niet altijd rustgevend trouwens kan er ook heel gefrustreerd van raken. En verder zeggen ze dat buitenlucht altijd het beste is om je hoofd rustiger te krijgen. Leeg word hij nooit daar ben ik te complex voor

 • #8

  Mariëlle (woensdag, 24 april 2019 15:23)

  Herkenbaar wat je schrijft over overprikkeling. Ik merk het echt als ik een drukke werkdag heb gehad met veel of lange vergaderingen. Dan kruip ik even terug in mijn eigen schulp. Zeg ik soms ook wel eens sociale verplichtingen af en kies ik bewust voor mezelf. Dat vindt niet altijd iedereen even leuk, but so be it ;)

 • #9

  Eveline (woensdag, 24 april 2019 19:07)

  Zeer herkenbaar, vergeet geregeld deze regels met alle gevolgen, aiiii.

 • #10

  An (vrijdag, 26 april 2019 07:55)

  Hardlopen is voor mij de remedie bij uitstek. Hoofd leeg en weer vol energie.

 • #11

  Francis | Mamazetkoers (vrijdag, 26 april 2019 19:03)

  Wat een duidelijk artikel, ik ben soms ook overprikkeld. Ik probeer dan vooral even iets alleen te doen.

 • #12

  Manon (vrijdag, 03 mei 2019 18:22)

  Ik moet altijd even alleen zitten na zo’n overprikkelende dag.

 • #13

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 09 mei 2019 07:51)

  Als ik overprikkeld ben ga ik vaak even lekker zitten borduren. Dan denk ik momenteel nergens aan.