· 

Zorgen rondom eetstoornis in Nederland

We weten bijna allemaal wel dat er wat gedaan mag worden aan de geestelijke gezondheidszorg in Nederland, zo ook voor de patiënten met een eetstoornis. Experts zeggen dat als het zo nog langer doorgaat, er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan.

 

Toename van patiënten

 

Zo heb ik zelf met mijn net 13 jaar 9 weken in het ziekenhuis gelegen, wachtend op zorg. Ik stond al ingeschreven bij een instantie voor eetstoornissen, maar mijn moeder werd op een dag doodleuk gebeld dat ze mij toch niet konden helpen: ik was te jong! Bij de kliniek waar wij aanklopten lieten ze weten mij pas te kunnen helpen als ik minimaal 16 jaar oud was, mijn moeder was radeloos.

 

Elk jaar komen er ongeveer 1300 patiënten bij met alleen al anorexia nervosa.
Er moet eerder hulp aangeboden worden aan een patiënt met een eetstoornis (überhaupt bij elke stoornis!) Mensen met een beginnende eetstoornis krijgen vaak te laat hulp, hierdoor verslechtert hun situatie en komt er meer druk op de specialistische klinieken. De gemiddelde wachttijd ligt al op enkele maanden.

 

Invloed van het web

 

Het is een probleem die tegenwoordig erger is dan ooit daar voor, denk bijvoorbeeld aan de komst van social media, de druk die op onze schouders ligt vanuit de maatschappij en de steeds sneller opgroeiende kinderen. Ook de rol van pro-ana sites is drastisch toegenomen. Het ‘doel’ van pro-ana sites is dat ze elkaar aanmoedigen om zo min mogelijk te eten, er worden berichten naar elkaar gestuurd en foto’s worden gedeeld. Zo worden er bijvoorbeeld veel foto’s van catwalk modellen opgezocht of de hashtag thinspiration.

 

| In Nederland lijden ongeveer 7000 mensen aan anorexia nervosa, in totaal kent Nederland ongeveer 200.000 patiënten met een eetstoornis. |

 

Ik werd zelf ontzettend getriggerd door beelden van alle slanke vrouwen op het web, zo wilde ik ook zijn en dat zou ik ook bereiken. Ik struinde websites af naar advies, tips en inspiratie. Ik vond het intrigerend, ik vond het zo knap dat sommige meiden zo snel resultaat boekten, dat waren vaak momenten dat ik mezelf nog strenger aansprak. Ik wilde dat ook, ik vond dat het bij mij te langzaam ging. Het is een obsessie, iets wat in de ogen van de meeste mensen super ongezond is. Voor de meeste mensen is lijnen een straf, voor mensen met een eetstoornis is het een vorm van controle, het idee dat je dit wel in de hand hebt, terwijl de rest om je heen een zooitje is.

 

 

Hulp van ouders

 

 

Ik ben van mening dat de rol van de ouders groot is, zij moeten gealarmeerd zijn als hun zoon of dochter een normaal gewicht heeft, maar toch aan het lijnen is. Mijn moeder zag zo al na 2 weken dat ik mezelf niet meer was. Ik genoot altijd ontzettend van eten en dacht er nooit over na, tot de dag dat ik aan haar vroeg of ik wat af kon vallen en zij wel mee zou doen. Beetje bij beetje snoepte ik was van mijn dieet af en begon ik meer te bewegen, in de ogen van mijn moeder was dat natuurlijk niet echt normaal gedrag voor mij.

 

Al snel zaten we bij de huisarts, uit bezorgdheid van mam. Dat is mijn redding geweest. Zelf heb je het idee dat je de hele wereld aan kan, dat je goed bezig bent en eindelijk trots op jezelf kunt zijn. Maar een ander ziet het ongezonde, gevaarlijke gedrag en wilt je daarvoor behoeden. Je kunt zelf niet realistisch kijken naar de situatie, dat kan alleen iemand die niet in de ban is van het monster in jouw hoofd.

 

Ik zou dan ook zeker adviseren aan ouders om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan als ze een vermoeden hebben dat er iets niet goed zit, zeker als het streefgewicht steeds verder naar beneden wordt bijgesteld. Hoe sneller de behandeling start, des te makkelijker is de ziekte te behandelen.

 

 

Een nieuw initiatief

 

Er is een nieuw initiatief van K-EET, ketenaanpak eetstoornissen, psychiaters, psychologen, klinieken en kinderartsen hebben de handen ineengeslagen om tot betere anorexiazorg te komen. Het ministerie van Volksgezondheid en de gemeenten ondersteunen dit.

 

 

Er komen extra behandelplekken bij, dit willen ze al op korte termijn gaan doen. Je ziet vrijwel overal de wachtlijsten groter worden, zowel bij de zwaardere klinieken waarbij opname nodig is tot aan instellingen waar patiënten vanuit de thuissituatie worden begeleid. Personeelstekort is de grootste boosdoener, daarnaast lijken de problemen te verharden en erger te worden doordat de patiënten zo lang op een plekje moeten wachten. Vaak hebben ze te veel ondergewicht om in aanmerking te komen voor een plekje of moeten ze eerst aansterken in het ziekenhuis. Het is niet voor niets tegenwoordig doodsoorzaak nummer één onder jongeren.

 

Met de nieuwe aanpak willen ze beter ingaan zetten op signaleren van de ziekte en goede nazorg. Door eerder te herkennen, kennis over het land te verspreiden en een betere samenwerking onder de hulpverleners kunnen we de ziekte sneller aanpakken en voorkomen dat er meer zieke patiënten in klinieken moeten worden opgenomen.

 

Een jonger wordende groep

 

We zien de laatste jaren de patiëntengroep steeds jonger worden, de ziekte duikt al op bij 7 – en 8- jarigen. Het zijn gelukkig nog uitzonderingen, maar ze zijn er. Toen ik zelf net 13 was en in een kliniek opgenomen werd, was er al een meisje van 9 jaar. Ik vond het zo erg om zo’n jong meisje daar te zien zitten, terwijl ik zelf eigenlijk ook net pas kwam kijken. Een derde van die hele jonge patiënten is een jongen.

 

Don't forget the boys

 

Wat ik vooral erg vind is dat een eetstoornis bij een jongen nog steeds vaak een taboe is. We denken vaak dat alleen vrouwen en meisjes ermee kampen, maar ondertussen zijn er ook genoeg jongens de dupe. Vaak als een jongen of man wat pondjes kwijtraakt zien we dat niet als iets ergs, maar net als bij meisjes en vrouwen blijken mannen ook aan te hikken tegen een onrealistisch schoonheidsideaal. Het moet allemaal gespierder, afgetraind zijn en geen buikje. Ook mannen worden geteisterd door ideaalbeelden, door social media en door elkaar. Dit mogen we absoluut niet vergeten!

 

Er is nu ook een online-programma < waarbij jongeren via een chat hulp kunnen krijgen van getrainde hulpverleners. Het is anoniem en je kan er altijd met jouw problemen terecht.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  Mandy (vrijdag, 03 mei 2019 13:20)

  Wat heftig he.. vooral die invloed van pro ana sites. Ik kom het ook vaak tegen op instagram die termen, hoop dat er snel betere hulp komt!

 • #2

  Henk (vrijdag, 03 mei 2019 13:21)

  Dat is een schaduwkant van Social media; dat er zo'n' stortvloed is aan perfecte plaatjes waar je zeker aan moet voldoen. Ben het helemaal met je eens dat het belachelijk is dat er een minimum leeftijd is om geholpen te worden als je een eetstoornis hebt.

 • #3

  Marjolijn. (vrijdag, 03 mei 2019 13:28)

  Met de hulp is het zeker bar gesteld. Weet dat uit eigen ervaring. Wat ons heeft geholpen is de hulp van een ervaringsdeskundige. Want zij zijn degene die er zelf mee te maken hebben gehad. Zij weten wat er in de koppies rondgaat. Helaas zijn er nog steeds te weinig.

 • #4

  Eric (eetstoornisvrij.nl) (vrijdag, 03 mei 2019 13:35)

  Als de getallen kloppen (7.000, 200.000 en 1.300) dan is het totaal aantal mensen met een eetstoornis straks meer dan 1 miljoen. (https://www.rivierduinen.nl/uw-hulpvraag-ons-zorgaanbod/eetstoornissen/anorexia-nervosa/feiten-en-cijfers)

  Terugrekenend zijn het aantal mensen met anorexia 'verwaarloosbaar', d.w.z. 3,5 op de 100. Waarom zo weinig aandacht voor de resterende 96,5? Iets om eens over na te denken...

  Het wordt tijd dat er niet curatief, maar preventief wordt gehandeld. Dat betekent o.a. dat we moeten kijken naar de oorzaak/oorzaken.

  Qua hulp moet de keten goed in kaart worden gebracht. Dat betekent dat goede ervaringsdeskundigen al veel eerder moeten worden ingezet.

 • #5

  Marjolijn (vrijdag, 03 mei 2019 13:49)

  Eric. Hier ben ik het zo mee eens.
  Kan niet vroeg genoeg geholpen worden.�
  Milou voor jou ligt hier een schone taak. Jij weet als geen ander hoe het is.

 • #6

  Lianne - geendierenindekeuken (vrijdag, 03 mei 2019 16:00)

  Wat vreselijk, ook dat de leeftijd steeds jonger wordt. Wat ontzettend naar om te bedenken dat een kind zo daarmee bezig is, terwijl het nog een kind behoort te zijn. Goed dat je dit aankaart, ik wist er zelf niets van. Indrukwekkende tekst. Fijn weekend!

 • #7

  lotte c (vrijdag, 03 mei 2019 16:10)

  Goed dat je dit aankaart. Wat ik zelf nog zou toevoegen, uit eigen ervaring, is dat extreem gezond eten of veel sporten ook een vorm van anorexia is. Ik dacht na jaren strijden tegen anorexia het helemaal overwonnen te hebben. En was trots dat ik "nu super gezonde voedingsstoffen binnen kreeg". Ook daar sloeg ik weer totaal in door. Toen ik dat onder controle had begon ik weer veel te sporten, niet realiserende dat dat ook een vorm van ano was... het probleem is zoveel groter dan veel mensen denken dat het is.

 • #8

  Milou (vrijdag, 03 mei 2019 16:13)

  Lotte c: goed dat je dit zegt! Ik zat er inderdaad aan te denken er wat over te schrijven, wil daar een aparte blog aan wijden. Sporten, krachttraining noem maar op is nu zo trending en alle voedingsstijlen die erbij komen. Daar schuilen ook een hoop eetstoornissen in.

 • #9

  Manon (vrijdag, 03 mei 2019)

  Heftig! Ik hoor om me heen dat mensen steeds vaker naar Frankrijk gaan voor intensieve behandeling.

 • #10

  Renée van der Hoff (vrijdag, 03 mei 2019 20:18)

  Wat een heftig artikel, maar wat een goed onderwerp om zo open over te spreken.
  En wat een bizar verhaal dat er zo weinig hulp is voornamelijk voor jongeren!

 • #11

  Elyse (zaterdag, 04 mei 2019 10:36)

  Goh, ik wist wel dat het een dingetje was en dat het er meer waren. Maar van deze aantallen schrik ik wel! Ik hoop zo dat ze er allemaal bovenop komen, hoe optimistisch dit misschien ook gedacht is. Dit gun je niemand.

 • #12

  Balou (zaterdag, 04 mei 2019 10:38)

  Helemaal mee eens, er moet echt wat aan de zorg en wachtlijsten worden gedaan, want het loopt uit de hand met alle gevolgen van dien..

 • #13

  Wanda (zaterdag, 04 mei 2019 20:06)

  Dat er al zoveel jonge kinderen zijn die dit hebben, daar schrik ik echt van. Ik dacht altijd dat het vooral onder tieners veelvuldig voorkwam, maar bij kinderen... Het is in ieder geval wel duidelijk dat er meer hulp en aandacht moet komen voor dit probleem.

 • #14

  MC Kleuver (zaterdag, 04 mei 2019 22:01)

  Eigenlijk te zot voor woorden dat zulke jonge kinderen niet goed behandeld kunnen worden. Daar mag zeker iets aan gedaan worden. Bedankt voor het delen van het verhaal. Heb jij het boek Emma wil leven misschien gelezen?

 • #15

  Skincarebynaomi (zondag, 05 mei 2019 19:09)

  Heel heftig om dit mee te maken. Ik zat er bijna tegen aan en ben er veel mee bezig maar gelukkig niet zo ver.. Er zou meer hulp makkelijker beschikbaar moeten zijn

 • #16

  Kim (maandag, 06 mei 2019 05:14)

  Wow, ik wist niet dat het aantal zó hoog lag! Wat heftig. Hoop dat er snel een kanteling in komt..

 • #17

  Paul (dinsdag, 07 mei 2019 11:45)

  Wow, wat is het heftig als je het leest. Heb er een (groot) deel van meegemaakt. Het hebben van naasten die je , proberen, te begrijpen is voor mij een nr 1. Dat begrijpen is ook een dingetje omdat er, naar mijn beleving, op dat moment twee belevingswerelden bestaan. Maar met mensen zoals Milou, die als geen ander weet hoe de andere kant er uit ziet, zou in ieder geval een deel van de "doelgroep" ( bedoel dit goed maar kom op geen andere uitleg,sorry) kunnen helpen met haar ervaring.

 • #18

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 08 mei 2019 13:04)

  Eetstoornissen zijn erg heftig en bij iedereen anders. Ik vind het super goed dat er tegenwoordig steeds meer aandacht voor komt.

 • #19

  Ineke (zaterdag, 18 mei 2019 11:58)

  Goed om te horen. Ik voel me als 'vrienden van' een jonge patiënt met een eetstoornis vaak machteloos. Daarom heb ik deze petitie gemaakt. Hij loopt tot juli. Misschien helpt het de urgentie te blijven benadrukken. Delen mag en is lief! https://petities.nl/petitions/stop-ellenlange-wachtlijsten-voor-doodzieke-jonge-kinderen-met-eetstoornis?locale=nl